La majoria absoluta del PP al Senat reprova el fiscal general de l'Estat

Els populars exigeixen a Sánchez el seu cessament, mentre que el PSOE es queda sol defensant-lo davant l'abstenció del bloc sobiranista i independentista

El fiscal general de l'Estat, Alvaro García Ortiz.
El fiscal general de l'Estat, Alvaro García Ortiz. | Ricardo Rubio / EP
08 de maig del 2024
Actualitzat a les 19:04h

La majoria absoluta del PP al Senat ha reprovat aquest dimecres el fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, i ha demanat al govern espanyol que el cessi. La iniciativa ha tirat endavant amb els vots dels populars, també de Vox i UPN, mentre que el PSOE ha votat en contra i no ha rebut el suport dels seus habituals socis, ja que Junts, ERC, PNB i EH Bildu s'han abstingut.

La reprovació de García Ortiz s'incloïa en una moció promoguda pel PP en la qual insta el govern espanyol a proposar la destitució del fiscal general "davant l'incompliment de les seves funcions" i la designació d'una altra persona per al càrrec.

A més, es produeix un dia després que el Tribunal Suprem acordés anul·lar el nomenament de Dolores Delgado com a fiscal de sala de la Fiscalia de Drets Humans i Memòria Democràtica i ordenés que el Consell Fiscal es pronunciï sobre si és o no compatible que assumeixi el càrrec, per ser la parella de l'exjutge Baltasar Garzón, que dirigeix una fundació de Drets Humans.

En defensa de García Ortiz ha sortit el PSOE, que ha acusat el PP d'arremetre contra la justícia "sempre que estan acorralats per la corrupció". El seu senador José María Oleaga ha destacat el currículum "brillant" de García Ortiz i el seu paper com a expert en delictes mediambientals. Al seu judici, el PP l'ataca perquè va ser el fiscal del 'cas Prestige'.

El senador de Junts Josep Lluís Cleries ha recriminat tant al PP com al PSOE voler controlar la justícia i la fiscalia per a utilitzar-la contra l'independentisme català. "Se'ns fa molt difícil saber qui ho fa pitjor", ha dit, abans d'anunciar la seva abstenció.

En la mateixa posició s'ha situat ERC, que ha optat per no intervenir des de la tribuna perquè, segons fonts de la formació independentista, el debat d'avui és "una guerra més entre PSOE i PP". "I des d'Esquerra Republicana en cap cas entrarem a defensar al fiscal general de l'Estat", han assenyalat a Europa Press.

Arxivat a