Malestar als grups del PDECat i ERC a Madrid per l'ultimàtum de Torra a Sánchez

El grup nacionalista no coneixia el detall del termini marcat pel president de la Generalitat i Gabriel Rufián avisa que només els representants republicans al Congrés només poden parlar en el seu nom

Carles Campuzano, del PDECat, parla amb Rufián i Tardà (ERC) en un acte a Madrid
Carles Campuzano, del PDECat, parla amb Rufián i Tardà (ERC) en un acte a Madrid | ACN
03 d'octubre del 2018
Actualitzat a la 13:48h
L'ultimàtum de Quim Torra a Pedro Sánchez -l'independentisme el farà caure si abans del mes de novembre no planteja una oferta sobre l'autodeterminació de Catalunya- no ha caigut bé als grups parlamentaris del PDECat i ERC a Madrid. El portaveu dels republicans al Congrés, Gabriel Rufián, ha indicat que una amenaça com aquesta "la carrega el diable", i ha indicat que només els diputats d'ERC poden parlar en el seu propi nom. Des dels nacionalistes, tal com assenyalaven ahir fonts consultades per NacióDigital, desconeixien el detall del termini que fixaria Torra. "Com a molt, ho sabia Míriam Nogueras", asseguren diversos diputats consultats. Nogueras, propera a Carles Puigdemont, és la nova responsable d'acció política a Madrid, càrrec per al qual l'ha nomenat David Bonvehí.

Fonts del PDECat indiquen que el president de la formació tampoc estava assabentat del detall de l'ultimàtum de Torra, amb el qual aspira a recuperar una certa iniciativa política després de la fallida commemoració de l'1-O. Al partit també retreuen al president de la Generalitat que "parli en nom" del grup parlamentari a Madrid, que en els últims mesos -des de l'arribada de Sánchez a la Moncloa- ha fet esforços per obrir una etapa de diàleg sense condicions ni terminis. Segons dirigents consultats per l'ACN, el màxim representant del país "no va tenir en compte el criteri" del grup parlamentari, que és qui interlocuta amb el PSOE al Congrés.

Aval de Nogueras

Feliu Guillaumes, representant del PDECat a Madrid, ha assenyalat que amb "declaracions dures" com les d'ahir "no es va enlloc", i ha negat que les paraules de Torra fossin un ultimàtum. "Parlarem fins que se'ns assequi la saliva", ha destacat Guillaumes. Unes eleccions espanyoles, que serien la conseqüència directa de deixar caure el govern de Sánchez -ja dèbil per la minoria parlamentària de què disposa-, "no resoldrien res", a parer del diputat.

Aquesta crítica, però, no és compartida per Nogueras, que ha fet un tuit defensant l'ultimàtum i posant-se al servei del Govern. "Li donem total suport a Torra", ha assenyalat.