Un militant d'ERC va impulsar els cartells contra l'Alzheimer de Maragall

El partit admet que l'implicat era treballador dels republicans i anuncia una investigació interna per depurar responsabilitats

Els cartells despectius sobre l'Alzheimer de Maragall
Els cartells despectius sobre l'Alzheimer de Maragall | ACN
Redacció
01 de juliol del 2024
Actualitzat a la 13:07h

Els cartells amb el lema 'Fora l'Alzheimer de Barcelona' que van aparèixer en la precampanya de les eleccions municipals del 2023, amb la imatge de Pasqual i Ernest Maragall, van sortir de les files d'ERC, segons publica el diari Ara. El rotatiu apunta que un militant d'ERC Anoia va encarregar a tres joves d'Igualada que pengessin els polèmics cartells i va presentar les factures als responsables de comunicació el partit.

Aquests les van enviar a l'empresa Relevance perquè les pagués. Es tracta d'una empresa del món del màrqueting digital i que des de fa vuit anys és habitual en les campanyes electorals del partit. Segons la informació publicada, dirigents del partit van tapar el cas i no van avisar Ernest Maragall fins deu mesos més tard.

L'Ara assegura que ha tingut accés a una conversa a través d'una aplicació encriptada entre el viceconseller del Govern en funcions, Sergi Sabrià, i el militant de l'Anoia. Els Mossos van requisar el telèfon mòbil al militant per buidar-ne el contingut el gener passat. En declaracions a l'Ara, Sabrià admet que va tenir coneixement dels fets després de l'aparició dels cartells, però nega que fos idea seva. Segons Sabrià, que llavors ja no ocupava un càrrec a ERC, va intentar fer de mediador perquè els responsables dels cartells demanessin disculpes a l'excandidat d'ERC Barcelona.

El llavors vicesecretari de comunicació d'ERC, Marc Colomer, ha refermat a l'ACN que no va tenir coneixement del cas i que mai hagués autoritzat els cartells. Així mateix, assegura que desconeix que hi hagi una estructura paral·lela. Fonts de l'empresa han confirmat que han pagat almenys tres factures amb el nom d'un dels joves que van confessar davant del jutge haver posat els cartells contra els germans Maragall. Diuen, però, que per fer unes tasques de monitoratge de xarxes.

En la roda de premsa habitual dels dilluns, la portaveu del partit, Raquel Sans, ha admès tota la polèmica, ha revelat que el militant era treballador del partit en el moment dels fets, i ha expressat "tot el rebuig, condemna, indignació i repugna" vers l'acció. Així mateix, ha demanat disculpes als familiars de persones que pateixen Alzheimer.

Així mateix, ha explicat que la direcció del partit, llavors Oriol Junqueras a la presidència i Marta Rovira a la secretaria general, va tenir coneixement dels fets pocs mesos després d'iniciar-se la investigació perquè la persona responsable ho va posar en coneixement. "En el moment que ho posa en coneixement se l'aparta de les responsabilitats en l'àmbit laboral i comença la investigació", ha afegit la portaveu.

Quan la investigació policial es va iniciar, ERC no en va obrir una d'interna segons els republicans perquè quan hi ha una instrucció en marxa a les instàncies judicials, la interna es congela. En canvi, aquesta mateixa tarda els republicans posaran en marxa el procediment intern, que es vehicularà a partir d'una investigació de la comissió ètica. "Arribarem fins al final", ha sostingut Sans. De moment, no es contemplen mesures dràstiques a curt termini -apartar de responsabilitats als membres de la cúpula que ho podrien saber- i s'esperarà a la investigació interna.