La Moncloa assegura que el nou finançament de Catalunya «no anirà en detriment» de la resta

El govern espanyol assenyala que existeixen "altres singularitats fiscals" a l'estat i esmenta el cas de les Canàries i les ajudes a Conca, Terol i Sòria

Els ministres Jordi Hereu i Pilar Alegría, aquest dimarts a la Moncloa.
Els ministres Jordi Hereu i Pilar Alegría, aquest dimarts a la Moncloa. | europa press
03 de setembre de 2024, 14:50
Actualitzat: 15:34h

El govern espanyol ha subratllat aquest dimarts que "millorar el finançament de Catalunya en absolut anirà en detriment de la resta de comunitats". Així ho ha destacat la ministra portaveu, Pilar Alegría, qui ha afirmat que la millora del finançament no implica que unes autonomies "guanyin" sobre unes altres. 

La portaveu s'ha remès al text signat per ERC i PSC, que parla de "finançament singular i solidaritat interterritorial", recordant que existeixen diverses singularitats reconegudes, esmentant el cas de les Canàries, i -com va fer ahir la portaveu de l'executiva federal del PSOE- ha citat també "les primeres singularitats fiscals van ser les ajudes a les províncies de Conca, Terol i Sòria". Aquesta referència feta ja ahir a Ferraz sobre les tres províncies esmentades ha irritat alguns dirigents socialistes aragonesos.

Alegría ha explicat que "l'acord es complirà i se seguirà treballant amb la resta de comunitats autònomes i trobar fórmules per millorar la qualitat dels serveis públics". "Parlem d'això quan ens referim al finançament. La millor fórmula per millorar els serveis públics es diu finançament", ha assenyalat.  Ha repetit que des del 2018 s'han transferit a les comunitats 300.000 milions més dels que van rebre de l'executiu de Mariano Rajoy. "Quan no es milloren els serveis és amb les retallades i privatitzacions que fa el PP allí on governa", ha dit.

La portaveu ha insistit en les divergències que han expressat els diversos presidents autonòmics del PP: "Juanma Moreno demanant una quitança, Carlos Mazón reclamant més recursos, Jorge Azcón dient que no se'n refia del govern espanyol, mentre el senyor Feijóo ha tornat de vacances igual com va marxar: sense propostes". "Només quan hi ha un lideratge fort es pot aconseguir una veu unànime en un partit", ha dit la ministra.

Els missatges de la ministra coincideixen de ple amb el discurs emès des del PSOE aquests dies sobre el finançament. Aquest dilluns, l'executiva federal subratllava la satisfacció pel fet "que Salvador Illa sigui president de la Generalitat i que els independentistes estiguin parlant del finançament i no de la independència". "El PSOE està fent el que el PP no ha volgut fer mai", assenyalaven des de Ferraz, on afirmaven que "Catalunya ha obert bretxa, però els altres tenen l'oportunitat d'assolir més recursos públics". 

"El cupo i el concert que hi ha en aquest país és el que el PP té amb els milionaris d'aquest país i que es veu a Madrid", repeteixen aquests dies des de la cúpula socialista. "El que ho està fent malament és tot president autonòmic que no demani més singularitat", va assegurar Esther Peña, la portaveu de l'executiva socialista. 

Jordi Hereu: "El bé superior és la convivència"

En la compareixença hi era el ministre d'Indústria i Turisme, Jordi Hereu, qui ha fet un balanç positiu dels PERTE industrials que gestiona el seu ministeri (gestionarà 12.000 milions del Pla de Recuperació). Li han preguntat "si val la pena el cost que té a la resta d'Espanya el pacte amb ERC a canvi del fet que el PSC governi Catalunya". Hereu ha respost amb contundència, assegurant que el PSC i el socialisme espanyol "sempre han arriscat per un bé superior, que és la convivència".

Hereu ha afirmat que "aquest és un projecte més sòlid que el que tenia Espanya el 2017". El ministre s'ha referit amb ironia, sense esmentar-la, a Isabel Díaz Ayuso, qui ha dit que Catalunya ca cap a un altre 1-O i ha dit que "aquesta presidenta hauria d'haver vist l'acte d'inauguració de la Copa Amèrica", que ha inscrit en la "normalització: hem viscut els costos de la ruptura".