La Moncloa es compromet a convertir la prefectura de Via Laietana en un lloc de memòria

El Consell de Ministres aprovarà dimarts vinent un acord per a una comissió de restauració per avançar en la restitució de Companys i Puig Antich

Una acció d'Òmnium i entitats memorialistes en què demanaven la reconversió de la prefectura
Una acció d'Òmnium i entitats memorialistes en què demanaven la reconversió de la prefectura | ACN
Redacció
17 d'abril del 2024

El ministre de Política Territorial i Memòria Democràtica, Ángel Víctor Torres, ha assegurat aquest mateix dimecres al migdia que el govern espanyol designarà l’edifici on s’ubica la prefectura de la policia espanyola a la Via Laietana com a “lloc de memòria”. Torres ho ha dit després de reunir-se a Barcelona amb l’alcalde de la ciutat, Jaume Collboni, amb qui han parlat de memòria democràtica.

La reconversió de l'espai ja ha estat votada en més d'una ocasió al Congrés dels Diputats, però aquesta és la primera vegada en què l'executiu estatal s'hi compromet verbalment i en públic. Segons el ministre, l’edifici serà designat com un lloc de memòria, però el seu futur ús serà acordat entre les administracions implicades partint d'un “consens i diàleg compartit”.

D’altra banda, ha indicat que el Consell de Ministres aprovarà dimarts vinent un acord per a una comissió de restauració per avançar en la restitució de Lluís Companys i Salvador Puig Antich. Precisament en aquest sentit, l’alcalde Collboni ha explicat que ha traslladat al ministre la petició de les entitats perquè es continuï aprofundint en la llei de memòria.

Collboni també ha demanat que els processos de reparació i reconeixement de les víctimes del cop d’estat i la dictadura franquista “no només tinguin un acte de reparació simbòlic”. En aquesta línia, el batlle ha afegit que ha reclamat a la Moncloa “anar més enllà” i aprofundir també en l’anul·lació dels processos judicials tant de Companys com de Puig Antich.