Mundó: «La justícia espanyola, abans de posar-se vermella, ha retirat l'euroordre»

El conseller excarcerat assegura, en un acte a la presó Model, que el 155 és "una anomalia, una imposició i un abús de dret" | Rovira insisteix que sí hi ha "punts de trobada" programàtics amb Junts per Catalunya i la CUP

Marta Rovira i Carles Mundó, durant l'acte a la Model
Marta Rovira i Carles Mundó, durant l'acte a la Model | ACN
05 de desembre del 2017
Actualitzat a les 14:42h
Va ser cessat per aplicació del 155 i té a sobre un procés judicial que és una espasa de Dàmocles. Però Carles Mundó no es resigna a silenciar allò que pensa. En el primer dia de campanya d'ERC i des de la presó Model, que es va tancar justament durant el seu mandat com a conseller de Justícia, ha carregat contra la decisió del jutge del Suprem Pablo Llarena de retirar l'euroordre de detenció contra Carles Puigdemont i els consellers que són a Brussel·les: "La justícia espanyola, abans de posar-se vermella, ha preferit retirar aquesta euroordre perquè la justícia belga no li esmeni la plana". 

El fins ara conseller ha volgut deixar clar que els membres del Govern processats estan sent acusats d'uns delictes que no han comès, una situació que ha titllat de "desmesurada, desproporcionada i injustificable". La número dos dels republicans, Marta Rovira, ha afegit que la decisió del jutge Pablo Llarena "complica el retorn" de Puigdemont i els consellers que són a Brussel·les perquè si tornessin els citarien a declarar i podrien acabar amb les mateixes "mesures cautelars abusives" que Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, és a dir: a la presó.

Legitimar o no "la degradació de l'estat de dret"

Mundó també ha denunciat que el 155 "no és la normalitat" que reclamen els partits del bloc constitucionalista. "És una anomalia, una imposició i un abús de dret sobre els ciutadans de Catalunya. El 155 és la paràlisi i pretén anestesiar les institucions catalanes", ha sentenciat. Justament per això, Mundó ha reivindicat que cal "reivindicar" les institucions catalanes i la "dignitat" amb el vot a les eleccions del 21-D.

D'això van, ha insistit Rovira, aquestes eleccions. De si es legitima o no el que els republicans consideren una "degradació de l'estat de dret" en tota regla. Tres són, assegura, les lliçons que han après durant aquesta breu legislatura: que l'estat espanyol "està disposat a quedar aïllat internacionalment perquè no vol utilitzar la democràcia per resoldre la discrepància política", que també està disposat a "utilitzar la violència d'Estat" contra aquesta discrepància política i que, a més, està disposat a "degradar el seu propi estat de dret" per aquest combat.

ERC evita burxar en el desacord programàtic amb JxCat i la CUP

La secretària general d'ERC ha esquivat pronunciar-se sobre la impossibilitat de tancar un acord programàtic comú amb Junts per Catalunya i la CUP. Obviant que no han estat posats per escrit, Rovira ha insistit que els punts i objectius conjunts "han estat explicats per tots i són clars": alliberament dels presos, restitució de les institucions catalanes i construir república. "Aquests són els punts de trobada entre totes les forces republicanes", ha dit. 

Rovira també ha volgut deixar clar que ERC no renuncia al seu objectiu d'aconseguir la independència i ha assegurat que després del 21-D parlaran "prioritàriament amb el bloc dels republicans" per intentar formar govern.