Entrada per l'AP-7 i sortida després de la investidura: nous detalls del pas de Puigdemont per Catalunya

Turull revela que l'expresident va quedar-se en un pis de Barcelona després de l'acte a l'Arc de Triomf i que va marxar a Waterloo al vespre davant la impossibilitat d'accedir al Parlament sense ser detingut

Concentració multitudinària per rebre Carles Puigdemont al Passeig de Lluís Companys, Arc del triomf, estelada, jordi turull
Concentració multitudinària per rebre Carles Puigdemont al Passeig de Lluís Companys, Arc del triomf, estelada, jordi turull
02 de setembre de 2024, 10:00
Actualitzat: 13:07h

Nous detalls sobre el breu retorn de Carles Puigdemont a Catalunya. El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha reconstruït aquest dilluns al micròfon de El Món a RAC1 l'arribada de l'expresident al país, la seva estada de dos dies a Barcelona i la marxa després de l'acte a l'Arc de Triomf.

Arribada per l'AP-7 dos dies abans de la investidura

En primer lloc, ha assegurat que la intenció de Puigdemont va ser sempre arribar al Parlament i participar en el ple d'investidura que va acabar fent president a Salvador Illa. Amb aquest objectiu, l'expresident va fer via cap a Barcelona el dimarts 6 d'agost a la tarda després de recórrer l'AP-7 des del nord del país. "Va arribar com qualsevol persona, sense cap problema ni embussos", explica Turull, que assegura que tots dos van dirigir-se cap a un pis al qual van entrar pel carrer. En aquest habitatge proper a l'Arc de Triomf, Puigdemont s'hi està fins al dijous 8 d'agost, el dia de la investidura. 

Així doncs, aquell matí l'expresident aconsegueix arribar a l'escenari i després d'un breu discurs puja al cotxe que s'havia de dirigir a la cambra catalana. Això es va fer, segons Turull, perquè hi havia temor per a la seguretat de Puigdemont: "El president té les mateixes felicitacions que amenaces de mort", ha assegurat. A banda, ha deixat anar un missatge cap als Mossos d'Esquadra: "Si li haguessin donat escorta, haurien sabut on era tota l'estona". Aquesta decisió depèn del Ministeri de l'Interior.

De l'Arc de Triomf a un pis de Barcelona

Turull ha explicat que mentre es produïa el discurs de Puigdemont arriben informacions que, a causa d'un imprevist de salut del diputat David Pérez, es podria endarrerir el ple. En aquell moment decideixen que l'expresident finalment no vagi al Parlament, sinó que es traslladi a un pis de la capital catalana. Per tant, no marxa de Barcelona immediatament després del seu discurs.

Posteriorment, davant el dispositiu dels Mossos d'Esquadra als voltants del Parlament "que no tenia res a veure amb el d'un ple d'investidura", Puigdemont i el seu entorn assumeix que no és viable accedir a la cambra catalana sense ser abans detingut per la policia catalana. La policia catalana ja havia activat l'operació gàbia per intentar localitzar Puigdemont.

Turull ha explicat que Puigdemont va estar-se a la capital catalana fins a les set o les vuit del vespre, coincidint casualment amb el moment en què va acabar el ple del Parlament i Salvador Illa va ser investit president de la Generalitat. El secretari general de Junts també ha descartat que cap agent dels Mossos els intentés aturar, que fessin servir barrets de palla o que els posessin alguna multa de trànsit.