Palma prohibirà nous pisos turístics i proposa limitar els creuers i els cotxes de lloguer

L'alcalde de la ciutat, del PP, planteja tota una bateria d'iniciatives per regular la massificació turística, dies després que milers de persones sortissin al carrer el cap de setmana passat

La platja de S'Arenal, entre Llucmajor i Palma, en imatge d'arxiu
La platja de S'Arenal, entre Llucmajor i Palma, en imatge d'arxiu | Europa Press
29 de maig del 2024
Actualitzat a les 14:18h

La mobilització de milers de ciutadans mallorquins per reclamar mesures urgents contra la massificació turística a la seva illa, el cap de setmana passat, ha empès tots els mecanismes de la política municipal. Fins al punt que ha estat un govern del PP, liderat per Jaime Martínez, qui pocs dies després del clam popular ha comparegut per anunciar una bateria de propostes per regular l'arribada de visitants. Entre els anuncis plantejats, ha posat sobre la taula l'acció directa per aplicar restriccions immediates -com la prohibició de l'obertura de nous pisos turístics- i també s'ha obert a implantar noves mesures, com limitar la capacitat dels creuers que arriben a la costa de Palma o restringir els cotxes de lloguer que poden circular pel municipi.

En una compareixença davant la premsa, Martínez ha anunciat que iniciaran els tràmits per "prohibir el lloguer turístic a qualsevol tipus d'habitatge". Una proposta, però, que només provocarà que no se'n puguin obrir de nous, seguint la via oberta de la moratòria actual. Això, però, que no deixa clar el futur hoteler. "Passarem a tenir zero places per incrementar el que és la planta del turisme vacacional a la ciutat de Palma", ha reblat l'alcalde conservador, després de recordar que fins ara existia el risc que s'obrissin "milers de places turístiques" en el futur. 

Però no s'ha quedat aquí. Entre el reguitzell de plantejaments expressats pel màxim representant del govern del PP -històricament reticent a la regulació del turisme- també s'han inclòs propostes que requeriran implicacions d'altres administracions. Així, s'ha expressat la voluntat de "regular de manera més ferma, limitar o prohibir determinats creuers que poden arribar a Palma" i ha citat com a exemple la possibilitat de "permetre només els de petita i mitjana eslora" o "limitar el número" de vaixells. També s'ha ideat que "només puguin atracar els creuers de port base", és a dir, aquells que no estan de pas.  

A banda, Jaime Martínez ha detallat també que a es voldrien incrmentar les inspeccions contra lloguers turístics il·legals, regular els grups de turistes que fan visites pel municipi -a Barcelona ja es fa- o reclamar als negocis de productes take away com les gelateries que assumeixin una nova taxa de residus i que hagin de fer-se càrrec de la neteja de l'espai públic en 50 metres de perímetre. També ha tocat un dels negocis dirigits amb més claredat als visitants i ha proposat "limitar el nombre màxim de cotxes de lloguer que poden entrar a Palma".

De fet, mentre a Barcelona ja fa temps que el grup del PP s'oposa a plantejaments com apujar la taxa turística als creueristes -com va arribar a proposar el govern de Jaume Collboni i com fa temps que reclamen altres forces com els comuns-, el govern popular de Palma ha plantejat "cobrar dues taxes als creueristes". Una per l'arribada al port mallorquí i una altra "d'accés a la ciutat".