El paper de la llengua en el nou cicle polític, a debat

Acció Catalana, amb el suport de Nació, celebra a Lleida la tercera Jornada del Catalanisme al segle XXI, sota la presència del conseller Francesc Xavier-Vila i amb ponents de referència

Un acte d'Acció Catalana, en una imatge d'arxiu
Un acte d'Acció Catalana, en una imatge d'arxiu
Redacció
16 d'octubre de 2024, 20:41

Quin ha de ser el paper del catalanisme en el nou cicle polític que s'ha obert al país? La llengua està al centre, però com fem que es parli més català en tots els àmbits de la societat? Aquestes i altres preguntes es respondran a la tercera Jornada del Catalanisme al segle XXI que organitza Acció Catalana a Lleida amb el suport de Nació.

L'entitat, que es defineix com un espai de trobada plural, vol abordar "des del compromís catalanista" diferents aspectes claus per al país, com són l'economia, la llengua i la política. En les jornades que se celebraran a l'Orfeó Lleidatà el pròxim 26 d'octubre, precisament bona part del protagonisme serà per al català.

A partir de les 9.30 hores, i després del discurs inaugural del president d'Acció Catalana, l'exconseller Carles Campuzano, hi haurà una conferència a càrrec del conseller de Política Lingüística, Francesc Xavier Vila. Serà sota el nom Catalanisme lingüístic en temps de revolucions: reptes i propostes per a la sostenibilitat de la llengua i per assistir al conjunt de la jornada cal inscripció prèvia fent clic en aquest enllaç.

Posteriorment, se celebraran dues taules rodones amb ponents de referència. El nou cicle de la llengua catalana se sotmetrà a debat amb les aportacions de Marina Massaguer, filòloga i sociolingüista; Carme Vidal-Huguet, filòloga i editora; Oriol Soler, empresari cultural; i Andreu Vàzquez, director de l'Institut d'Estudis Ilerdencs. Tot plegat moderat per Àlvar Llobet, periodista de NacióLleida.

En segon lloc, se celebrarà una segona taula de caràcter més polític analitzant el nou cicle nacional. Serà amb la presència de Mariona Lladonosa, professora a la UdL i sociòloga; Pablo Simón, professor de ciències polítiques a la Universitat Carlos III; Jordi Muñoz, doctor en ciències polítiques i professor a la UB; i Francesc Canosa, periodista i escriptor. El debat serà moderat per Ferran Casas, subdirector de Nació. La jornada la clourà Miquel Pueyo, doctor en filologia i ex Paer en cap de Lleida.

Acció Catalana va ser un partit polític fundat per Max Cahner que va tenir una vida relativament curta, però que va actuar com a planter del nacionalisme català en cercles polítics. En els últims anys ha reviscolat com una associació liderada per Carles Campuzano, exconseller de Drets Socials. De la mà de Nació, ja ha organitzat diverses trobades i debats sobre diferents aspectes claus per a Catalunya. L'objectiu no és ni recaptar socis ni trobar un rèdit econòmic, sinó, en paraules dels impulsors, "animar a la reflexió" sobre el present, però especialment, el futur del país.