​Per què un partit d'extrema dreta independentista ha guanyat a Ripoll?

La ferida dels atemptats del 2017 i el carisma de la cap de llista Sílvia Orriols ajuden a explicar que Aliança Catalana hagi passat d'1 a 6 regidors

Sílvia Orriols, en la darrera Festa Major de Ripoll
Sílvia Orriols, en la darrera Festa Major de Ripoll | Twitter AC
28 de maig del 2023
Actualitzat el 29 de maig a les 20:25h

Aliança Catalana, una formació d'extrema dreta independentista, ha protagonitzat a Ripoll una de les grans sorpreses del 28-M i, només ha crescut com apuntaven els pronòstics, sinó que ha guanyat les eleccions, després de passar d'1 a 6 regidors.

La ferida encara no tancada dels atemptats gihadistes del 2017 i el carisma de la seva líder, Sílvia Orriols, són algunes de les raons que ajuden a explicar un fenomen pràcticament únic al conjunt de Catalunya.


 

Del Front Nacional a Aliança Catalana

A les municipals de 2019 –quasi dos anys després dels atemptats de Barcelona i Cambrils- una llista  del Front Nacional de Catalunya va aconseguir un representant a Ripoll. Sílvia Orriols es va convertir en regidora d'aquesta formació històrica extinta, que havien refundat persones històricament vinculades a l'extrema dreta independentista. 

La regidora ripollesa va durar poc al FNC i el març de 2020 abandonava el partit, del qual no s'havia arribat a fer militant. Denunciava "la por i els complexos de l’actual directiva del partit a l’hora d’afrontar la greu crisi nacional i el problema de la immigració". Mig any després, fundava Aliança Catalana, un partit amb postulats obertament xenòfobs.

Orriols és una persona carismàtica i que ha sabut explotar el trauma de Ripoll amb els atemptats del 2017. Tot i denunciar el paper dels partits independentistes en el postprocés, a mesura que s'han acostat les eleccions ha anat parlant menys d'independència i més d'immigració, a qui ha arribat a qualificar "d'invasió".

A la capital del Ripollès, part de la llista ha sabut aprofitar la disgregació de l'espai polític de l'antiga CiU, amb la retirada de l'alcalde Jordi Munell després de 12 anys i la creació d'una llista independent per part de l'exregidor d'Urbanisme. Junts, en només vuit anys, ha passat d'11 a 3 regidors.
 

Del cordó sanitari a la normalització als mitjans

Fa quatre anys tots els partits van signar un document comprometent-se a no pactar amb les llistes xenòfobes. A la pràctica, el cordó sanitari s'ha mantingut durant tot el mandat, fet que Sílvia Orriols no ha parat de denunciar.

Quatre anys després, malgrat que la distància amb la resta de partits és absoluta, la seva presència pràcticament s'ha normalitzat. Ha estat entrevistada a 8tv, va participar en el debat de candidats de la televisió local i, fins i tot, va protagonitzar un insòlit anunci en portada al setmanari comarcal a tres dies de les eleccions.

Ara, caldrà veure si la resta de partits intenten un front democràtic que impedeixi que Sílvia Orriols esdevingui alcaldessa de Ripoll. Les esquerres no sumen –7 regidors- i caldria, com a mínim, un pacte a quatre.