El PP apunta a Yolanda Díaz per l'escàndol d'Errejón: «Ha d'assumir responsabilitats»

Sumar defensa la investigació que s'ha fet mentre apareixen veus crítiques, des de Més Madrid fins a Esquerra Unida, per la poca contundència del partit: "Cal una reparació política i ètica"

Yolanda Díaz, en una imatge d'arxiu
Yolanda Díaz, en una imatge d'arxiu | Juanma Peláez
25 d'octubre de 2024, 16:32

La dimissió d'Íñigo Errejón per les diverses actuacions d'assetjament sexual ha provocat un nou terratrèmol polític a Madrid, pels efectes que té sobre Sumar i l'espai polític que representa, però també al govern espanyol. Mentre les primeres denúncies comencen a fer passos en l'àmbit judicial, el PP ja ha posat la líder de Sumar, Yolanda Díaz, al punt de mira. "Si ho sabia, ha d'assumir responsabilitats polítiques", ha dit aquest divendres la secretària general del PP, Cuca Gamarra. És un eufemisme per dir que Díaz, si coneixia els escàndols sexuals de qui va ser portaveu del partit al Congrés, ha de dimitir. 

El PP ha trobat en el cas d'Errejón, que s'agreuja a cada hora que passa, nova munició per desgastar el govern espanyol, que se suma a les acusacions de corrupció pel cas de José Luis Ábalos, que té a tocar la imputació al Tribunal Suprem. A última hora de dijous, Díaz va ressaltar el procés d'investigació obert per Sumar com el responsable d'haver fet que Errejón hagi deixat tots els càrrecs vinculats amb el partit, i ha insistit en el compromís contra el masclisme i per una societat feminista "sense excepcions". La formació va obrir una investigació interna arran de les denúncies publicades a les xarxes per la periodista Cristina Fallarás.

"La gran pregunta és qui ho sabia i per què ho va tapar. No parlem de qualsevol polític, parlem d'algú que fins ahir ha tingut una rellevància molt gran al govern de coalició", ha exposat Gamarra en una entrevista a Telecinco. Els populars han trobat en la dimissió de l'exportaveu de Sumar una manera de desgastar l'executiu i fer forat en l'electorat femení, amb acusacions contra el "feminisme hipòcrita" que atribueixen a Errejón i, en general, a l'esquerra. Sumar va exigir la dimissió a Errejón després que admetés "comportaments masclistes". Díaz li va demanar directament la dimissió i ell no s'hi va oposar.

La crisi a Sumar és profunda. Al partit reconeixen "consternació" per les revelacions dels últims dies, però ja han sorgit veus crítiques. La ministra de Sanitat, Mónica García, portaveu de Més Madrid, partit fundat per Errejón, ha estat clara: "No hem sabut fer prou". Davant les denúncies que van apareixent, ha admès que és "horrorós i demolidor". El coordinador federal d'Esquerra Unida, Antonio Maíllo, ha demanat "responsabilitats" a les persones que van tenir coneixement dels fets. "Algú haurà de donar resposta", ha remarcat. El portaveu parlamentari del mateix partit, Enrique Santiago, ha advertit que Sumar "deu una reparació política i ètica al país".

Des de la dimissió d'Errejón s'han anat coneixent alguns detalls dels casos que esquitxen l'exdirigent. L'actriu i presentadora Elisa Mouliaá ha formalitzat una denúncia contra l'exdirigent de Sumar per agressió sexual, que ja s'ha traslladat al jutjat de Madrid. Hi ha altres dones que han denunciat, sobretot a les xarxes, tractes inapropiats per part d'Errejón. Segons Fallarás, hi hauria 11 víctimes més.