«Prou saqueig!»: el PP recorre a Ayuso per arrabassar Artós a Vox

La presidenta madrilenya acusa els sobiranistes de ser uns "bandits totalitaris i corruptes" que posaran Catalunya "en mans de potències estrangeres"

Ayusi s'ha donat un bany de masses a la plaça d'Artós.
Ayusi s'ha donat un bany de masses a la plaça d'Artós. | Hugo Fernández
06 de maig del 2024
Actualitzat a les 20:10h

 

Quan faltava més de mitja hora perquè comencés el míting del PP amb Isabel Díaz Ayuso i Alejandro Fernández, l'espai de la plaça d'Artós, a Sarrià,  destinat a l'acte ja estava atapeït. Aquest dilluns, Artós ha estat escenari d'un desembarcament per part d'un PP que competeix durament amb Vox, que pot ser un os més dur de rosegar que Ciutadans. La presidenta madrilenya s'hi ha plantat quatre dies abans que, aquest divendres, Vox tanqui la campanya aquí, amb Santiago Abascal. 

Ayuso no ha defraudat. Ha començat dient que "s'ha de revertir el negoci corrupte que representa l'independentisme. S'ha de tallar l'aixeta del greuge, el victimisme i la mentida. No es pot fer més mal". "Quin futur els voleu deixar als joves?", ha preguntat al públic. Ayuso ha assenyalat que "ja n'hi ha prou de dirigir la societat catalana, d'expulsar milers d'empreses, de saquejar els contribuents amb impostos". En aquests moments, la parella d'Ayuso afronta càrrecs per frau fiscal i falsedat documental, però ella d'això no n'ha parlat.  Aquesta broma s'ha d'acabar", ha exclamat. 

La presidenta madrilenya ha demanat que Catalunya "copiï les polítiques que funcionen". S'ha adreçat als periodistes de TV3, qualificant-los de "premsa del règim" i assegurant que la televisió catalana "es passa tot el dia parlant de Madrid". Si no s'atura el sobiranisme, Catalunya caurà en mans de "bandits totalitaris i corruptes, i en mans de potències estrangeres que estan treballant per portar-nos a tots al desastre".  

Si l'independentisme ha estat objecte d'atacs intensos. qui també ha rebut de valent ha estat Salvador Illa, de qui Ayuso ha dit que "sempre menteix i va enfonsar Espanya en la pandèmia, va mirar cap a una altra banda com un covard, només deia 'prohibit obrir', va tancar il·legalment Madrid mentre una trama corrupta s'estenia pels ministeris". Ha advertit que si els resultats ho permeten, "dilluns es veurà que, a més d'un pèssim gestor, és un perfecte mentider". "El dia que Pedro Sánchez abandoni la Moncloa, Espanya florirà i Illa se n'anirà amb ell", ha aventurat. L'ha titllat de "cavall de Troia del separatisme xenòfob".  

Ayuso ha predicat contra les concessions de Pedro Sánchez a l'independentisme i, referint-se a Rodríguez Zapatero quan va dir que la Constitució permetia el reconeixement nacional de Catalunya, ha assegurat: "És clar que té cabuda, en la Constitució bolivariana de la Moncloa".   

Sobre el finançament, s'ha preguntat si "per set vots, es trencarà la caixa comuna de tots els espanyols". Ayuso també s'ha referit als "quinze impostos" propis de la Generalitat, mentre "els catalans no tindran aigua per omplir les seves piscines". No ha aclarit quants catalans creu que tenen piscines. Ha conclòs demanat el vot per a "l'únic partit liberal", tot dient que "no s'ha de dividir el vot", en clara al·lusió a Vox. Ayuso ha dit que diumenge només hi ha dues opcions, "o l'independentisme, on sempre hi ha el PSOE, o la prosperitat". 

Alejandro Fernández ha lloat els "joves que van derrotar la por" després del discurs del rei el 3-O i que van començar a concentrar-se a Artós, demostrant, segons ell, que "no som un sol poble separatista sinó molts ciutadans lliures i iguals". Fernández ha cridat a "superar la por", presentant els qui es trobaven a la plaça com uns joves sense por. El candidat ha assegurat que fa uns anys, "Catalunya feia les coses millor que Madrid, però ara Madrid les fa millor". 

Daniel Sirera ha introduït l'acte, definint la plaça d'Artós com a "símbol de 10 anys de resistència contra el separatisme i ara del sanchisme". "Fem a Catalunya el que Ayuso fa a Madrid: menys impostos, plantem cara al socialisme, còmplice de la bogeria identitària de Puigdemont i Aragonès", ha afirmat un Sirera amb la veu ja afònica. 

"L'adorem!"

Hi ha gent que vota el PP, n'hi ha que són del PP i n'hi ha d'altres que "són d'Ayuso". "L'estimem, l'adorem!", expressa Marta, una dona de mitjana edat, de Sarrià de tota la vida, que espera la presidenta madrilenya en companyia d'unes amigues: "És l'única política que val la pena". La Marta no sempre he votat el PP. Ara sí". Per qui votava? "Havia votat Convergència, però ho han fet tan malament amb tot això del tema català i la independència. Sento ràbia".

"Ens en aniríem, però no podem perquè tenim negoci", apunta una de les seves amigues. Alícia, una jove mare que s'acosta amb el cotxet, està entusiasmada quan s'acosta a Artós. Del PP? "Sí, del PP i per la unió d'Espanya". Quan Ayuso arriba, la gent s'entusiasma, crida. Una dona li ofereix el seu gos perquè l'acaroni. La presidenta madrilenya és tot un fenomen de masses, que costa d'entendre des d'una mirada purament racionalista.  

Històricament, Artós no era una plaça sinó l'indret on moria la carretera que venia de Barcelona. Allí començava el poble de Sarrià, independent fins al 1921. Artós és un final i un començament. És tot un món, i des de l'1-0, la prova que no tots els carrers eren "nostres". Plaça forta on s'hi troben grups de dreta i extrema dreta de colors diversos, neonazis inclosos, és també un territori en pugna entre les diverses branques de la dreta espanyola.