PSC, ERC, Junts, CUP i comuns es comprometen a no pactar amb Aliança Catalana ni Vox

Els partits signants de la declaració acorden limitar la capacitat de l’extrema dreta "d’abusar dels espais democràtics per fomentar l’odi i minar la mateixa democràcia"

Signatura del pacte antifeixista entre les candidatures del 12 M
Signatura del pacte antifeixista entre les candidatures del 12 M | UCFR
08 de maig del 2024
Actualitzat a les 15:48h

Acord antifeixista entre la majoria de partits que es presenten a les eleccions catalanes del 12-M. El PSC, ERC, Junts, la CUP i els comuns s'han compromès a no pactar ni amb Vox ni amb Aliança Catalana en una declaració conjunta signada aquest dimecres i impulsada per l'entitat Unitat Contra el Feixisme i el Racisme (UCFR).

Tot plegat després que al debat de TV3 d'aquest dimarts a la nit el candidat de Junts, Josep Rull, fos preguntat sobre si estarien disposats a acceptar els vots de la candidatura de Sílvia Orriols, que vol "donar una segona oportunitat" a Carles Puigdemont. "No pactarem ni per activa ni per passiva", va assegurar el número tres de la llista de l'expresident, que va retreure-li a Salvador Illa que s'havia manifestat amb Vox.

Tots els partits amb representació parlamentària -excepte el PP i Ciutadans- es comprometen a no acceptar "ni per acció ni per omissió" els vots de cap formació d'extrema dreta per conformar una majoria d'investidura ni per establir cap fórmula de Govern. A més, també asseguren que impediran la presència de Vox i Aliança Catalana a la mesa del Parlament i de les comissions, així com a la resta d'espais de la cambra catalana.

En la mateixa línia, les cinc formacions acorden evitar la presència dels partits d'extrema dreta en els nomenaments de la Generalitato el Parlament, com poden ser les designacions territorials de senadors. "No normalitzarem ni legitimarem l'acció política d'extrema dreta", diu la declaració, que també marca que els partits firmants vetaran totes les iniciatives parlamentàries de Vox i Aliança Catalana.

Per últim, una novetat significativa pel que fa al cordó sanitari contra la ultradreta: es crearà una comissió de seguiment de la declaració sota el paraigua d'UCFR que estarà conformada per persones reconegudes de la societat civil i un diputat o diputada de PSC, un d'ERC, un de Junts, un de la CUP i un dels comuns. L'objectiu: "limitar la capacitat de l’extrema dreta d’abusar dels espais democràtics per fomentar l’odi i minar la mateixa democràcia".