El PSOE guanyaria al PP a les eleccions europees, segons el CIS

La coalició d'ERC obtindria 2-3 escons i Junts, 1-2, i també aconseguirien representació Podem, Cs i la candidatura d'Alvise Pérez, a més de Vox i Sumar

Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo
Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo | Núria Garrido
23 de maig del 2024
Actualitzat el 21 de juny a les 11:06h

El PSOE guanyaria les eleccions al Parlament Europeu, segons l'enquesta publicada aquest dijous pel Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS). Obtindria entre 21 i 24 escons dels 61 que li pertoquen a l'Estat, per davant del PP, que n'aconseguiria entre 18 i 20. 

Vox quedaria en tercera posició, amb una forquilla d'entre 5 i 6 europarlamentaris, seguit de Sumar, amb 4, i Podem, amb 2-3. ERC obtindria entre 2 i 3 escons amb la seva coalició Ara Repúbliques, juntament amb EH Bildu, BNG i Més, i Junts, entre 1 i 2.

El CIS també atorga representació a Cs, amb una forquilla d'entre 1 i 2 diputats, i augura l'entrada de la candidatura ultradretana d'Alvise Pérez, que lidera l'agrupació d'electors Se acabó la fiesta, també amb 1 o 2 representants. La Coalició per una Europa Solidària, que inclou el PNB, Coalició Canària i quatre partits més, podria obtenir-ne un o quedar fora.

Menys participació i poc vot en clau europea

Els resultats de l'estudi preelectoral no permeten preveure altes xifres de participació. El percentatge de persones enquestades que té molt clar que votarà és 10 punts inferior al CIS previ a les eleccions al Congrés del 23 de juliol de l'any passat, on la participació va ser del 67%. En tot cas, el 79% de la població ja tindria clar el sentit del seu vot i per tant l'impacte de la campanya electoral, que començarà aquest divendres, seria limitat.

Malgrat que els comicis del 9-J serviran per conformar el Parlament Europeu, només un de cada tres electors votarien en clau europea. En canvi, el 64% ho faria pensant en temes relacionats amb la política espanyola.