Puigdemont proclama la victòria de la República i crida el Govern legítim a tornar a Palau

El president exigeix la retirada del 155, l'alliberament dels presos polítics i l'obertura d'una negociació | El cap de cartell de Junts per Catalunya insta Europa a "prendre nota" de la victòria independentista a les urnes i exigeix "rectificacions" a l'Estat, a l'Íbex-35 i als "entorns mediàtics"

Carles Puigdemont i els consellers a l'exili, compareixent des de Brussel·les
Carles Puigdemont i els consellers a l'exili, compareixent des de Brussel·les | Adrià Costa
22 de desembre del 2017
Actualitzat a les 10:55h
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha exigit aquest dijous, després de la victòria independentista en escons davant del bloc del 155, la tornada del Govern legítim al Palau de la Generalitat. Ho ha fet des de Brussel·les, acompanyat dels consellers a l'exili, en una compareixença en què ha proclamat la victòria de la República davant la "monarquia del 155" i ha instat Europa a "prendre nota" del resultat.

Què cal fer a partir d'ara? Segons el cap de cartell de Junts per Catalunya, l'Estat ha de retirar "immediatament" la intervenció de l'autonomia, ha d'alliberar els presos polítics que hi ha en centres penitenciaris espanyols i proposar "receptes polítiques". En altres paraules, que el govern espanyol s'avingui a negociar.

Continuïtat històrica

"De 947 municipis hem guanyat pràcticament a 700", ha recalcat, al mateix temps que ha indicat que Inés Arrimadas, vencedora en vots i escons, no ha tret millor resultat que José Montillla l'any 2006, quan va assumir la presidència de la Generalitat.

Puigdemont ha "agraït a tots els qui han fet possible" el resultat, començant pels consellers empresonats -Oriol Junqueras i Joaquim Forn- i els altres presos polítics, Jordi Sànchez -ara ja diputat electe- i Jordi Cuixart. "Hem mantingut la continuïtat històrica d'una institució que neix el 1359", ha apuntat.
 
"La República catalana ha guanyat a la monarquia del 155", ha constatat el president, que ha demanat a l'Estat "prendre nota", igual que ho ha de fer, segons ell, Europa. "Si continua aplicant la mateixa recepta, tindrà els mateixos resultats", ha apuntat el cap de cartell de Junts per Catalunya.

"L'Estat ha estat derrotat. Mariano Rajoy i la seva aliança han perdut, i han rebut una bufetada dels ciutadans. Han perdut el plebiscit que pretenien fer per validar el 155. El president espanyol s'ha enfonsat a Catalunya", ha asseverat el dirigent independentista, abrandat en diversos moments del discurs.

La derrota de Rajoy

"Les forces partidàries de la independència de Catalunya, en unes eleccions convocades de manera il·legítima pel govern de Mariano Rajoy, han guanyat rotundament els comicis. I el senyor Rajoy és el gran perdedor d'aquesta comtesa electoral, i tot el món ho ha vist", ha assenyalat el conseller de Salut, que ha constata que el PP ha quedat últim. "Ens hem de felicitar molt pel resultat", ha indicat Comín, que anava a les llistes d'ERC. Ha indicat que recordaran "per sempre" aquesta nit, perquè els ciutadans "han derrotat pacíficament el 155 a les urnes". "Gràcies per ser-hi", ha apuntat el conseller.
 

Carles Puigdemont i els consellers a l'exili, compareixent des de Brussel·les Foto: Junts per Catalunya