Puigdemont situa l'estat català com a via per garantir la pervivència de les generacions futures

El president de la Generalitat assegura que la independència permetrà a Catalunya tenir veu en "l'Europa de les persones" durant la inauguració de les Jornades del Col·legi d'Economistes | Colau defensa el paper de les ciutats "més enllà dels estats" i demana una economia "més justa"

Carles Puigdemont, entre Ada Colau Joan B. Casas
Carles Puigdemont, entre Ada Colau Joan B. Casas | ACN
11 de novembre del 2016
Actualitzat a les 11:24h
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha presentat aquest divendres la independència com a única garantia de la pervivència de les generacions futures. En aquests termes s'ha expressat durant la inauguració de les Jornades del Col·legi d'Economistes que se celebren avui. "El seu futur [el de les generacions futures] no està assegurat", ha apuntat Puigdemont, que ha defensat la construcció d'estructures d'estat com a via per garantir que el país sigui "protagonista" de l'Europa de les persones.

El dirigent nacionalista ha apuntat que Catalunya té totes les condicions per "liderar" la nova revolució industrial, basada en la tecnologia, i ha destacat davant el miler d'assistents que l'economia del país cada cop és més "oberta" i "diversificada". En aquest sentit, Puigdemont ha destacat que durant el primer terç del 2016 el 63% de les vendes que es van fer es van dirigir cap a l'exterior. "El nostre mercat és el món sencer", ha determinat el president de la Generalitat.

Ciutats i estats

Ada Colau, alcaldessa de Barcelona, ha intervingut abans que ell per defensar un model de ciutats "més enllà dels estats", i ha apuntat que cal una economia "més humana, més justa, que no deixi ningíu enrere, que garanteixi drets i oportunitats per a tothom". "Cal que ens plantegem quina és l'alternativa a afrontar, amb la construcció d'una nova governança global democràtica. Amb més i millor Europa, on les ciutats tenim cada cop més un paper rellevant. S'imposa un canvi de paradigma que pensi més enllà dels estats", ha ressaltat l'alcaldessa. 

Els dos dirigents s'han referit a la victòria de Donald Trump a les eleccions americanes, que ha generat reaccions adverses dins de la política catalana. "Veurem com canven les estratègies amb Rússia, l'Iran. Tenim davant nostre un ordre mundial imprevisible i canviant. Aquesta és la característica que tindran les properes generacions. El món es mou, els països es mouen, i si no es mouen es moren", ha destacat el president.

Colau ha destacat la "incertesa global creixent" i ha sumat als fenomens estructurals -canvi climàtic, desigualtats econòmiques, misèria i fam- altres elements cojunturals com ara el Brexit, la victòria del "no" al referèndum de pau a Colòmbia i l'ascens de l'extrema dreta a Europa.