Pujol s'acomiada de Ferrusola: «M'ha ajudat a superar les meves imperfeccions i infidelitats»

En un funeral amb 500 persones, l'expresident lamenta no estar content amb ell mateix per la manera com ha gestionat la fe cristiana i agraeix a la seva dona la seva estima cap a Catalunya

Jordi Pujol, al tanatori de Sant Gervasi.
Jordi Pujol, al tanatori de Sant Gervasi. | Europa Press
Redacció
10 de juliol de 2024, 14:46
Actualitzat: 14:48h

Jordi Pujol s'ha acomiadat aquest dimecres de la seva dona, Marta Ferrusola, que va morir dilluns a la nit als 89 anys, en una cerimònia en què també ha assegurat que la seva mort li ha agafat per sorpresa: "He estimat la meva dona i sé que ella m'ha estimat molt, molt, i li vull donar les gràcies”. Al funeral, oficiat aquest dimecres al migdia al tanatori de Sant Gervasi de Barcelona, ​​ha assegurat que va ser "una dona que va estimar molt Catalunya" i que va ser fidel a la seva idea del país i també a la religió catòlica.

"Amb aquestes paraules, que no tenia preparades, vull donar-li les gràcies perquè m'ha ajudat a superar les meves imperfeccions, les meves infidelitats i no m'ha fallat mai, mai, mai", ha subratllat l'expresident. Ha afirmat que tots dos es van deure sempre a la fe, l'esperança i la caritat, encara que no "amb tota la perfecció", i ha afegit que Ferrusola ho va tenir clar i ell ha tingut més dubtes de si mateix en aquest sentit.

"Això de la fe, l'esperança i la caritat no sé si ho practiquem sempre prou bé, com calia, amb tota la generositat. Respecte a la Marta, estic tranquil. Estic més tranquil respecte a ella que de mi mateix", ha sostingut . Ha recordat que, quan ell li va demanar matrimoni, li va advertir que per a ell una prioritat bàsica era Catalunya i que s'hi volia dedicar, i ella va acceptar, i també ha explicat que li va dir que era un home de fe, tot i que ha lamentat: "No estic content amb mi mateix. L'he portat fins ara mateix amb imperfecció, insuficiència. Estic segur que ella ho ha fet molt millor que jo".

Un funeral amb 500 persones

Pujol ha agraït la contribució de la seva dona perquè ell fos fidel a si mateix i ha dit que ell també la va ajudar a ser fidel a si mateixa, i després ha dit que tots dos han arribat al final del seu camí: "Ella, amb plenitud. Jo no estic tan segur de mi mateix”. Ha desitjat que Ferrusola pugui seguir vetllant per ell i ajudar-lo, i després s'ha disculpat perquè assegura que volia preparar un bon discurs per a la cerimònia, però ha puntualitzat que no ho ha pogut fer perquè està "commocionat".

Hi han assistit unes 500 persones, entre elles els fills del (Jordi, Oriol, Pere, Josep, Mireia, Marta i Oleguer), altres familiars com néts i besnéts, així com autoritats i excàrrecs polítics com el president del Parlament, Josep Rull; l'expresident de la Generalitat Artur Mas, i el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena.