Qui hi ha darrere de Manos Limpias, el pseudosindicat que ha denunciat Begoña Gómez?

L'entitat, íntimament vinculada a l'extrema dreta, té com a fundador i president Miguel Bernad, exdirigent del Frente Nacional i nomenat cavaller d'honor de la Fundació Francisco Franco

El president i fundador de Manos Limpias
El president i fundador de Manos Limpias | Europa Press
25 d'abril del 2024
Actualitzat a la 13:39h

Manos Limpias es va fundar l'any 1995. Tot i que es va proclamar com un "sindicat independent" format per funcionariat públic, les seves accions més conegudes han estat les querelles interposades contra jutges, polítics, avenços socials, accions sindicals, personatges de ficció o protestes socials a escala estatal.

També ha tingut en el punt de mira dirigents independentistes i és que l'entitat, liderada pel controvertit Miguel Bernad, té una certa obsessió pel sobiranisme. Es van personar en el procediment per la consulta del 9-N impulsada per l'expresident Artur Mas al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i, en el seu moment, van aconseguir condemnar el president del parlament basc, Juan María Atutxa.

A banda d'aquestes, Manos Limpias ha tingut presència en moltes causes mediàtiques. En són exemple l'11-M, l'ERO d'Andalusia, el Cas Nóos o elspapers de BárcenasDe fet, és difícil trobar algú a l'Estat que pugui dir que no ha rebut una denúncia seva. És el seu modus operandi: el pseudosindicat de Bernad utilitza l'acusació popular -reservada per a aquells que no són perjudicats directes- per personar-se en les causes.

Les seves dues últimes denúncies, però, tenen un objectiu comú: el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. La primera va ser contra la llei d'amnistia, que el Tribunal Suprem (TS) va inadmetre, com fa amb la majoria que porten la seva firma. La darrera és prou coneguda: és la que acusa de tràfic d'influències i corrupció en els negocis amb una empresa privada la dona del líder del PSOE, Begoña Gómez, per la qual el jutjat d'instrucció 41 de Madrid ja ha obert diligències de la mà del titular Juan Carlos Peinadouna.

Perfil del president i fundador: Miguel Bernad

Bernad, un funcionari jubilat de 82 anys, és president i fundador de Manos Limpias. La seva figura no és només polèmica per la seva ideologia -va ser dirigent del Frente Nacional del franquista Blas Piñar i va ser nomenat cavaller d'honor de la Fundació Francisco Franco-, també per la seva trajectòria de denúncia rere denúncia als tribunals espanyols. Abans de fundar Manos Limpias, Bernad va provar sort i va crear Derecha Española, partit amb què va concórrer -sense cap mena d'èxit- a les eleccions municipals del 1995.

Íntimament lligat a l'extrema dreta, Bernad s'ha querellat contra jutges com Baltasar Garzón, a qui va acusar de prevaricació per investigar els crims del franquisme. "S'ha de tenir cara dura per acusar companys de la carrera judicial de lawfare, quan el cas més fragant de lawfare el va representar ell, quan va intentar jutjar qui va ser Cap d'Estat, Francisco Franco Bahamonde", es pot llegir en una notícia penjada a la pàgina web del pseudosindicat, en referència a Garzón. 

Tant ell com el líder de l'Associació d'Usuaris de Serveis Bancaris (Ausbanc), Luis Pineda, han estat absolts pel Suprem d'una condemna de prop de cinc anys per coaccions companyies i entitats bancàries a canvi d'evitar accions judicials o campanyes de descrèdit en contra seu. Ara, l'endemà de fer-se pública la denúncia del pseudosindicat contra Begoña Gómez, han publicat un comunicat en què ha admès que la querella podria estar basada en fake news i que li pertoca al jutgedir si les informacions periodístiques que l'han farcit són encertades

Malgrat tot, l'entitat treu pit als seus perfils de xarxes socials i sempre que té un mínim d'altaveu públic de ser un "sindicat no hipotecat per res ni per ningú, que té com a fins la defensa dels legítims interessos dels seus afiliats". Per això, defensen que interposen "tota classe de denúncia, davant les corrupcions polítiques o econòmiques que lesionin l'interès públic o general”.