De la reforma de la llei de secrets oficials a la llei mordassa: les claus del pla de regeneració de Sánchez

Serà obligatòria la publicació de les microdades de les enquestes en campanya i s'encarregarà a la Comissió Nacional del Mercat de la Competència un registre per conèixer la propietat i la publicitat dels mitjans

Els ministres Ana Redondo, Ernest Urtasun, Pilar Alegría i Félix Bolaños, aquest dimarts.
Els ministres Ana Redondo, Ernest Urtasun, Pilar Alegría i Félix Bolaños, aquest dimarts. | europa press
17 de setembre de 2024, 13:57
Actualitzat: 14:27h

Gairebé mig any després dels cinc dies de reflexió de Pedro Sánchez davant de la campanya contra Begoña Gómez, el govern espanyol ha aprovat avui el pla de regenració que s'havia anunciat. El que l'executiu anomena un "pla d'acció per la democràcia", un full de ruta de 31 mesures per, en paraules del ministre de la Presidència i de Justícia, Félix Bolaños, reforçar la netedat de la democràcia i dotar de més transparència als mitjans.

"Ho farem de la mà de la UE, que va aprovar -ho va fer la Comissió Europea- un pla similar el 2020 perquè a aquest és un debat europeu", ha dit Bolaños. En realitat, el que ha fet l'executiu ha estat adptar-se al que és una instrucció de Brussel·les, que el 2023 va posar al dia el programa marc aprovat.

El pla té 3 eixos bàsics: ampliar i millorar la qualitat de la informació governamental; enfortir la pluralitat, la transparència i la responsabilitat dels mitjans per garantir informació veraç i reforçar la transparència del poder legislatiu i el sistema electoral. Aquestes són les principals mesures que s'inclouen en el paquet regeneratiu.

Reforma de la llei de secrets oficials

Sense donar detalls del contingut de la reforma, es modificarà la llei desecrets oficials, que va ser aprovada el 1978 i és, per tant, preconstitucional, per posar-la al nivell dels majors estàndards europeus. Es tracta d'un canvi de gran rellevància, ja que és el primer cop que s'escomet la seva modificació. Bolaños no ha volgut concretar aspectes de la modificació, però ha dit que "es garantirà que hi hagi secrets oficials, com succeeix en totes les democràcies, però no és explicable mantenir una llei del 1978".

Reforma de la llei mordassa

El ministre de Cultura, Ernest Urtasun, ha anunciat la reforma de la llei mordassa per evitar que els periodistes trobin entrebancs per informar sobre les actuacions de les forces de seguretat, així com posar límits a les subvencions públiques de mitjans per dificultar que es puguin impulsar mitjans des de les mateixes administracions o es facilitin els oligopolis. Ha anunciat una reforma del codi penal per modificar els articles contra la llibertat creativa dels artistes, seguint també això la legislació europea i el Tribunal Europeu dels Drets Humans, que ha fet diversos avisos a Espanya sobre les limitacions a la llibertat d'expressió.   

Més informació a la ciutadania

Es vol que l'executiu tingui més contacte amb la ciutadania, "sent transparents i rendint comptes", amb una nova estratègia de govern obert. S'aprovarà el cinquè pla de govern obert per facilitar aquesta transparència. S'establirà una rendició de comptes obligatòria per a tots els governs i es crearan noves unitats fiscalitzadores per combatre la corrupció a les administracions. 

Modificació del dret a l'honor

Bolaños s'ha referit a diverses reformes legislatives que s'engegaran sobre la pluralitat i la informació veraç: es reformaran les lleis del dret a l'honor i a la rectificació, que han quedat "obsoletes" per l'evolució experimentada pels mitjans de comunicació i per donar resposta àgil a tot el que es publiqui "en els mitjans o els pseudomitjans". Bolaños ha assegurat que les lleis esmentades han quedat superades i s'ha mostrat confiat en què el govern espanyol trobarà els consensos i acords per assolir una majoria al Parlament: "S'haurà de treballar amb els grups parlamentaris sobre el contingut de les noves lleis". 

Debats obligatoris, enquestes amb microdades

Pel que fa a l'eix de transparència del poder legislatiu i les eleccions, s'establirà que anualment se celebri obligatòriament el debat de l'estat de la nació, es reformarà la llei orgànica de règim electoral de manera que els candidats assisteixin obligatòriament als debats electorals, i que per llei, les enquestes facin públic les microdades que es publiquen durant les campanyes. Bolaños ha dit que el finançament dels partits també han de ser públics. S'impulsarà una llei de grups d'interès per saber la incidència de cada sector en el moment de l'elaboració dels textos legislatius. 

Registre de mitjans i llei de secret professional

El ministre de Cultura, Ernest Urtasun, ha presentat alguns dels punts del pla, com la creació d'un registre de mitjans amb informació pública sobre la seva propietat i finançament, que seran validats per la Comissió Nacional del Mercat de la Competència, que les administracions publiquin anualment les seves subvencions a mitjans, reformar la legislació pel que fa a la llei de publicitat institucional, que impedirà falsejar les dades sobre la difusió dels mitjans, i garantirà la proporcionalitat i no discriminació. Urtasun ha anunciat també que s'adoptaran mesures de discriminació positiva per als mitjans publicats íntegrament en llengües cooficials. 

També s'impulsarà la llei de secret professional dels periodistes per gaarntir la protecció de les fonts, alhora que es farà una "reforma integral" del codi penal en els articles que impliquin la llibertat d'expressió i la creació, sobretot quan es refereix a institucions de l'estat i els delictes contra els sentiments religiosos. 

A la pregunta de si hi havia unes mesures que seran prioritàries en el calendari, Bolaños ha dit que el pla està previst per implementar al llarg dels tres anys restants de legislatura. S'ha adreçat al PP i li ha preguntat si donarà suport a un pla que va aprovar el 2020 a la Unió Europea: "Aquest és un consens europeu i el debat s'està fent en totes les democràcies europees".   

 

Arxivat a