El retrat autoconscient de Jéssica Albiach

«Mostrar la complexitat i les diferents cares d'un mateix a través d'allò que ens agrada consumir quan estem relaxats és complicadíssim. Era difícil vendre's bé, ho reconec, però molt ben jugat, Jéssica»

Jéssica Albiach, al Parlament
Jéssica Albiach, al Parlament | Hugo Fernández
06 de maig del 2024
Actualitzat a les 8:25h

Si a mi em preguntessin el mateix que estem preguntant als candidats de les pròximes eleccions del 12 de maig per a fer aquests perfils culturals –un llibre, una pel·lícula, una sèrie i un plat– no només em costaria triar per indecisió sinó també per la pressió de mirar de definir-me. Mostrar la complexitat i les diferents cares d'un mateix a través d'allò que ens agrada consumir quan estem relaxats és complicadíssim i tinc la sensació que Jéssica Albiach, candidata dels comuns, ha aconseguit que en el seu retrat hi quedi reflectit que tant pot ser una dona compromesa amb la memòria històrica, com interessada en el diàleg i en l'entesa, però també amb sentit de l'humor i senzillesa. Era difícil vendre's bé, ho reconec, però molt ben jugat.

📚 Un llibre

Guillem, de Núria Cadenes. És la novel·la a través de la qual l'escriptora se submergeix en el cas de Guillem Agulló, el jove valencià militant de l'esquerra independentista que va ser assassinat a Montanejos la matinada de l'11 d'abril del 1993. És una joia literària que, alhora, és el millor dels homenatges. Un llibre que remou, commou i fa esclatar de ràbia en la mateixa mesura.

Guillem, de Núria Cadenes

🎥 Una pel·lícula

Dotze homes sense pietat, una perla de Sidney Lumet del 1957 protagonitzada, entre altres, per Henry Fonda. El títol no enganya, els dotze membres d'un jurat popular han de valorar el judici d'un nen acusat d'haver matat el seu pare. Estan tots d'acord menys un, que haurà de convèncer a la resta de canviar el sentit del seu vot. És una pel·lícula que a nosaltres ens van posar a la facultat de comunicació per veure com l'argumentació i la retòrica ho són tot.

🍿 Una sèrie

Inside n°9, comèdia negra britànica del 2014 que ara es pot trobar a Filmin. Molts l'han titllat d'inclassificable, però el director català Guillem Morales, encarregat de quatre capítols de la sisena temporada, va deduir que una de les claus de l'èxit era haver-se convertit en "un oasi de llibertat creativa dins el panorama televisiu".

🍴 Un plat

Les albergínies farcides. Si una cosa està bé, per què complicar-se la vida? No falla mai. Tant si tens convidats a casa, com si te l'has d'endur en una carmanyola a la feina. No se m'acut millor pla que unir elssabors de la cuina de banda i banda del Mediterrani. Si tens una bona recepta, Jéssica, que ruli.