Salut assegura que «no hi haurà col·lapse» als CAP ni problemes assistencials durant l'estiu

Els "ajustaments" dins el pressupost per al 2024 obliguen a hospitals com la Vall d'Hebron a allargar la temporada estival i tancar més llits de l'habitual

Un metge d'un centre d'atenció primària fent una visita telefònica
Un metge d'un centre d'atenció primària fent una visita telefònica | ACN
Redacció
07 de juny del 2024

El conseller de Salut, Manel Balcells, ha insistit aquest divendres que no hi haurà "col·lapse als CAP" ni tampoc "problemes assistencials d'urgències i emergències" aquest estiu. Això, després de confirmar-se que la Vall d'Hebron tancarà el 24% dels llits d'hospitalització el juliol, l'agost i el setembre per falta de pressupost, quan l'any passat la reducció de l'activitat no urgent estival va ser del 16% i només durant l'agost.

I és que Salut nega retallades -Balcells ha recordat que el pressupost prorrogat d'aquest any sumat al crèdit que s'ha demanat "és superior" als comptes de l'any passat-, però admet "ajustaments" a conseqüència del "sobrecost" per la Covid i el càlcul diferencial de les plantilles que contempla el tercer acord de l'Institut Català de Salut (ICS), que vol redistribuir els professionals per al territori.

"No hi ha cap reducció de pressupost ni retallades. Hi ha un pressupost superior - de 600 milions d'euros més-, tot i que no tant com ens agradaria", ha exposat Balsells. En aquest sentit, el conseller ha recordat que a l'estiu "baixa l'activitat", s'opera menys i, per això, es tanquen quiròfans, algunes unitats de curta estada i algunes plantes.

En una visita al nou heliport de l'hospital Sant Joan de Déu de Manresa, Balcells ha recordat que els comptes que volia aprovar el Govern d'ERC i que no va ser aprovat pel Parlament "incrementaven en 1.400 milions la partida de Salut". "Creixem, però menys del que ens agradaria", ha lamentat.

Amb relació als CAP, Balsells ha afirmat que, en zones turístiques, "no hi haurà cap afectació" perquè es produiran substitucions i es cobriran les vacants, "com cada any". A la resta d'hospitals, com el cas de la Vall d'Hebron, ha explicat que es tracta de centres que tenen un pressupost anual i se'ls hi ha demanat "que facin un cert control per no apartar-se dels comptes".