Sánchez avança el congrés del PSOE per jubilar barons i debatre el finançament singular

El president del govern espanyol, que tenia marge per celebrar el debat fins a la tardor del 2025, l'accelera per iniciar l'any sense veus crítiques i amb una ratificació de la seva estratègia

Pedro Sánchez, durant una executiva federal.
Pedro Sánchez, durant una executiva federal. | Europa Press
30 d'agost de 2024, 19:00
Actualitzat: 19:12h

Pedro Sánchez avança per aquest novembre el congrés federal del PSOE. Segons ha publicat El Periódico i ha confirmat Nació, el president del govern espanyol tenia temps per convocar la sessió fins a la tardor del 2025, però ha accelerat els terminis per impulsar el relleu de lideratges territorials, amb especial accent sobre uns barons que s'han manifestat contra la llei d'amnistia o el concert econòmic per Catalunya. Durant el congrés també buscarà apuntalar la seva estratègia, en part basada en els pactes amb l'independentisme i el finançament singular per Catalunya.

Es preveu que el secretari general reuneixi aquest dilluns l’executiva federal del partit perquè, entre altres qüestions, convoqui el comitè federal el dissabte 7 de setembre. L’òrgan màxim dels socialistes haurà d’aprovar, després, el calendari per al 41è congrés socialista. Si finalment se celebra al novembre, serà un mes de congressos, i és que també ERC i Junts preveuen celebrar els seus debats durant aquest mes.

La ciutat que es triarà per al congrés podria ser Sevilla, segons fonts del partit. Sánchez accelera el pas, així, per reforçar l’estructura del PSOE abans d’afrontar un nou cicle electoral, amb la vista posada a les autonòmiques d’Andalusia. Una vegada celebrat el congrés federal, es posen en marxa els territorials. Així, abans de 2024, Sánchez podria renovar els lideratges i començar l'any sense les veus crítiques contra la seva estratègia, donant una imatge d'unitat.

Precisament aquesta setmana diverses federacions autonòmiques del PSOE s'han tornat a posicionar contra el finançament singular català, ratificant el seu rebuig en les seves executives. El moviment més recent l'ha impulsat el PSOE d'Aragó, comandat per Javier Lambán, que ha portat aquest divendres la qüestió a l'executiva regional, que ha rebutjat per unanimitat l'acord fiscal. També ha presentat a les Corts una iniciativa per remarcar el rebuig. 

En els últims dies, el president socialista de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, també havia advertit que aquest nou model singular per Catalunya en matèria de finançament és "inconstitucional". Així mateix, el govern autonòmic d'Astúries, liderat per Adrián Barbón, ha rebutjat el concert català. Tot i el soroll que han generat aquestes crítiques, Sánchez compta amb un ampli suport en els múltiples aparells del partit i als territoris. Al costat de barons del PSOE, també els líders territorials del PP han aprofitat aquesta carpeta per desgastar l'inquilí de la Moncloa.