Sánchez clourà el congrés del PSC per rellançar Illa com a «alternativa» de govern

La presidenta dels socialistes catalans, Núria Marín, es posa "a disposició" del partit per continuar a la direcció

La presidenta del PSC, Núria Marín, presentant el lema del congrés
La presidenta del PSC, Núria Marín, presentant el lema del congrés | PSC
13 de desembre del 2021
Actualitzat a la 13:24h
Governar Catalunya. Som-hi. Aquest és el lema sota el qual el PSC celebrarà el seu congrés extraordinari el pròxim cap de setmana. El conclave ha de servir per oficialitzar el relleu de Miquel Iceta per Salvador Illa al capdavant del partit i comptarà amb una cloenda a càrrec del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que veu en la figura de l'exministre una peça electoral clau per revalidar la Moncloa a les pròximes eleccions generals.

De fet, segons ha explicat la presidenta del PSC i alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, l'objectiu dels socialistes és "conjurar-se" per construir una alternativa de govern que sigui capaç d'acabar "amb la dinàmica de blocs i de divisió" que consideren que s'ha instaurat a Catalunya arran del procés sobiranista. Marín ha subratllat la victòria d'Illa a les eleccions del passat 14 de febrer, fet que considera un triomf "del seny, del retrobament i del diàleg". 

El darrer conclave va ser fa dos anys, motiu pel qual no es preveu una modificació del full de ruta fixat aleshores i que ja va fixar com a principal objectiu llaurar el camí per aconseguir la presidència de la Generalitat. Aleshores, però, sota el lideratge d'Iceta, ara centrat en la seva tasca com a ministre de Cultura. Illa assumirà la primera secretaria aquest dissabte al vespre un any després que, de forma precipitada, deixés el ministeri de Sanitat en plena pandèmia per substituir Iceta com a candidat a les eleccions catalanes.

Illa també haurà d'anunciar l'equip que comandarà amb ell aquesta nova etapa. De fet, una de les incògnites és si Marín continuarà com a presidenta del PSC i si la causa oberta pel cas del Consell Esportiu en la qual està investigada afectarà o no a la seva trajectòria com a una de les dirigents rellevants de la direcció socialista. "Sempre he estat a disposició del partit i en aquesta ocasió també", ha dit Marín, que ha recordat que tant Illa com Iceta han confiat fins ara en ella. En tot cas, ha dit, la decisió final serà del nou primer secretari. 
 
Altres qüestions que hauran de resoldre els socialistes és quin paper jugarà Alícia Romero a la direcció del PSC després que hagi assumit el de portaveu al Parlament i qui es farà càrrec de la secretaria d'organització -fins ara en mans d'Illa-, clau de cara a les eleccions municipals del 2023