Sánchez esperarà als congressos d'ERC i Junts per reactivar el calendari per a l'aprovació dels pressupostos

El president espanyol sosté que ha retirat els objectius d'estabilitat per "donar una oportunitat a l'acord"

Pedro Sánchez, a Nova York
Pedro Sánchez, a Nova York | ACN
Redacció
26 de setembre de 2024, 08:34
Actualitzat: 9:19h

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha admès aquest dimecres que el seu executiu esperarà a la celebració dels congressos d'ERC (30 de novembre) i Junts (25 al 27 d'octubre) per reprendre el calendari de tramitació parlamentària dels pressupostos generals de l'Estat (PGE) per al 2025.

Dimarts l'executiu espanyol va retirar la tramitació dels objectius d'estabilitat –primera etapa per a l'elaboració dels pressupostos- per evitar una derrota parlamentària. El president espanyol situa d'aquesta manera una eventual aprovació dels nous comptes a finals d'any o ja a principis del 2025, tal com han apuntat aquesta setmana també fonts del PSOE i de l'executiu espanyol.

"No fem política sobre el buit, i haurem d'esperar als congressos dels socis parlamentaris que tenim", ha sentenciat en roda de premsa a Nova York, on participa en l'Assemblea General de l'ONU. El president espanyol ha assegurat que malgrat que les dificultats el govern espanyol "no renunciarà" a la presentació dels pressupostos del 2025 al Congrés, però ha afegit que ho vol fer "des de l'acord".

"Per això crec que és important comptar amb una senda que sigui acceptada i validada per la majoria parlamentària de les Corts", ha dit abans de justificar la retirada dels objectius d'estabilitat per "donar una oportunitat a l'acord". En aquest marc, ha criticat "l'enorme hipocresia" dels presidents autonòmics del PP, que li reclamen un nou i millor finançament autonòmic, però alhora "no li exigeixen al seu grup parlamentari que aprovi la senda".

I és que segons Sánchez, l'executiu està posant a disposició de les comunitats autònomes "12.000 milions més", però els governs territorials del PP "miren a una altra banda" i els populars anuncien un vot en contra al Congrés. "12.000 milions més en finançament equival a la despesa en habitatge de totes les comunitats autònomes en sis anys, és gairebé la despesa anual de totes en productes farmacèutics i medicaments, i permet pagar un any del conjunt de professors d'educació preescolar i primària", ha dit. Per aquest motiu ha apel·lat al "sentit d'estat de totes les forces parlamentàries" per aprovar els objectius de dèficit.

Rufian demana a Sánchez que "no posi excuses"

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha demanat aquest dijous al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que no posi els congressos del seu partit i de Junts com a "excusa" per no negociar. "A nosaltres no ens ha d'esperar, ha de legislar ja", ha asseverat en declaracions a la premsa als passadissos de la cambra baixa.

Pel que fa a la negociació dels pressupostos, ha dit que ells han presentat "noves demandes" en el context de les converses sobre els objectius d'estabilitat que s'havien d'aprovar avui, però que l'executiu s'ha obert a renegociar. "Si a Junts li importés tant el finançament de Catalunya, votaria a favor de l'acord de finançament. És la dreta catalana fent xantatge, i ja està", ha reblat.