Sánchez exigeix a Casado que expliciti el veto a Vox per negociar a Castella i Lleó

El president del govern espanyol i el líder del PSOE topen al Congrés pel paper de la ultradreta, que té la clau de la governabilitat a la regió després de les eleccions de diumenge

Pedro Sánchez, al Congrés.
Pedro Sánchez, al Congrés. | ACN
16 de febrer del 2022
Actualitzat a les 9:22h
Què ha de fer Pablo Casado si vol que el PSOE es plantegi negociar amb el PP a Castella i Lleó per tal que la formació conservadora no depengui de Vox? En primer lloc, "demanar ajuda". En segon lloc, "explicar per què la ultradreta no pot estar als governs". I, en tercer lloc, aclarir si aquest veto als de Santiago Abascal "és per sempre i a tot arreu". És a dir, que es trenquin els acords amb l'extrema dreta arreu de l'Estat. En aquests termes s'ha expressat aquest dimecres el president del govern espanyol Pedro Sánchez, en la sessió de control al Congrés dels Diputats, la primera de l'any amb la seva presència i que ha tornat a estar marcada pel xoc directe amb la bancada conservadora.

"Ja ha perdut quatre eleccions des que va arribar a la Moncloa, i això que ha fet trampes amb tots els instruments de l'Estat, inclosos els fons europeus a la carta dels governs socialistes", ha ressaltat Casado, que ha encadenat un reguitzell de retrets contra el líder del PSOE, entre els quals no han faltat els indults i les presumptes cessions a ETA per amorosir Bildu. "Per què va votar en contra de prohibir els homenatges a etarres? Quan deixarà de deteriorar les institucions de l'Estat? Nosaltres estem amb les víctimes. I vostè?", ha preguntat el líder conservador. Sánchez li ha retret els "insults", i ha demanat a Casado que "compleixi la Constitució", que no s'alineï amb "trànsfugues" i que no posi en qüestió els lletrats del Congrés pel vot erroni d'un diputat del PP en la reforma laboral que va permetre tirar endavant la norma de manera agònica.

El líder del PSOE ha demanat "desbloquejar" la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), i el cap de files del PP li ha remarcat que es podria fer "avui mateix" si són els jutges "els que escullen els jutges" com, segons ell, assegura la Unió Europea (UE) a l'hora de tenir en compte la independència judicial. Les dues formacions es van posar d'acord per renovar bona part de les institucions constitucionals -del Tribunal Constitucional al Tribunal de Comptes, passant pel Defensor del Poble-, però el CGPJ porta més de mil dies sense ser renovat amb Carlos Lesmes al capdavant.