Sánchez i Feijóo acorden que Europa supervisi la renovació del Poder Judicial

La trobada entre el cap de l'oposició i el president del govern espanyol, celebrada al Congrés, s'ha allargat més d'una hora i també ha servit per pactar la reforma de l'article 49 per eliminar el terme "disminuït"

Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo aquest dijous.
Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo aquest dijous. | Alberto Ortega / Europa Press
22 de desembre del 2023
Actualitzat a les 15:53h
Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo han arribat a un nou acord per intentar desbloquejar la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ): que la Comissió Europea supervisi les negociacions. Aquest és el gran pacte al qual han arribat el president del govern espanyol i el cap de l'oposició després d'una trobada d'una hora i 45 minuts celebrada al Congrés dels Diputats. El contacte entre tots dos s'ha iniciat amb dues posicions molt allunyades però ha estat possible una entesa al voltant de la proposta que ha fet el líder dels populars sobre el rol europeu sobre el Poder Judicial. 

El mandat del CGPJ ja acumula cinc anys de caducitat. PSOE i PP han estat a punt en diverses ocasions de tancar un acord, però sempre ha saltat per l'aire per diferents circumstàncies. L'última vegada va ser l'octubre de 2022 quan el PP va rebutjar continuar negociant després de conèixer que el PSOE estava negociant la supressió del delicte de sedició i la rebaixa del delicte de malversació. Ara Feijóo aposta perquè es facin trobades "a tres": socialistes, populars i la presència d'un perfil "incontrovertible" per part de la Unió Europea. 

Després de la reunió la ministra portaveu del govern espanyol, Pilar Alegría, ha celebrat l'entesa: "Són més de 1.800 dies en què el PP ha impossibilitat aquesta normalitat institucional i ens sembla un bon punt de partida que la Comissió Europea exerceixi aquest paper de mediador i verificador". Feijóo, per la seva banda ha dit que el Poder Judicial viu una crisi i ha assegurat que no es fien del govern espanyol per resoldre-la perquè considera que Sánchez pretén posar-hi persones amb "vinculació política amb el govern". 

Aquesta ha estat la primera trobada entre els dos polítics des de la investidura de Sánchez, el 16 de novembre. En l'inici de la reunió el president del govern espanyol ha regalat a Feijóo un exemplar de 'Volver a dónde', diari personal i íntim d'Antonio Muñoz escrit durant el confinament. Amb aquesta entrega Sánchez ha volgut recordar un dels moments més complexos que ha viscut la societat en els últims temps, la pandèmia. Després, Sánchez ha posat damunt de la taula tres assumptes: la renovació del CGPJ, el finançament autonòmic i l'article 49. Però Feijóo n'ha afegit diversos més, com l'amnistia o el pacte amb Bildu per a desallotjar a UPN de l'Alcaldia de Pamplona.

Feijóo ha dit que de la trobada n'esperaven "poc" i que n'ha sortit "poc". "No he vist en el president Sánchez voluntat de rectificació en gairebé res", ha proclamat. El líder popular ha explicat que ha entregat un document a Sánchez amb 10 propostes, entre les quals retirar la llei d'amnistia: "M'ha dit que no", ha resumit. En canvi des del PSOE han celebrat que s'hagi arribat a un acord per eliminar el terme "disminuït" de l'article 49, de manera exprés. "Ens alegrem que aquesta demanda, una reforma de justícia, pugui convertir-se molt aviat en una realitat", ha afegit Alegría. Malgrat la profunda divisió entre els dos partits, hi ha hagut més acords dels que s'esperava. No tants, això sí, com els de la trobada entre Sánchez i Pere Aragonès