Sánchez ofereix a la resta d'autonomies un finançament en la línia del català

El president espanyol reitera que el canvi de model fiscal beneficiarà totes les autonomies i anuncia que les que ho vulguin tindran autogovern per gestionar i recaptar més impostos

El president espanyol, Pedro Sánchez, ha confirmat que es presentarà a la reelecció com a secretari general del PSOE
El president espanyol, Pedro Sánchez, ha confirmat que es presentarà a la reelecció com a secretari general del PSOE | Europa Press
Redacció
07 de setembre de 2024, 12:45
Actualitzat: 14:33h

Del finançament singular al finançament federal. El president del Govern Espanyol i secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha obert la porta que la resta d'autonomies puguin optar a un sistema de finançament similar al català. Així ho ha assegurat en la intervenció inicial del Comitè Federal del partit, que se celebra aquest dissabte per ratificar la data del 41è Congrés Federal, on Sánchez vol apuntalar canvis en els lideratges territorials.

El president espanyol ha insistit que de la reforma del finançament se'n beneficiaran totes les autonomies, i que les que ho vulguin tindran més autonomia fiscal per gestionar i recaptar més impostos: "Nosaltres estem disposats a fer noves transferències competencials, reconèixer singularitats i permetre que les comunitats que ho desitgin recaptin i gestionin més gravàmens, perquè és coherent amb el nostre estat federal, com fan amb èxit països com Alemanya o Canadà".

Per Sánchez, "El debat de veritat no és entre territoris, sinó entre models." i ha acusat el PP d'utilitzar el finançament com a "coartada" per amagar el projecte neoliberal que han desplegat a les comunitats on governa. Amb aquesta proposta, segons Sánchez "totes les comunitats autònomes rebran més recursos dels que rebien amb el PP", entre altres duplicant el fons de compensació interterritorial, com ja s'havia anunciat aquest dimecres. A més, segons el líder del PSOE, malgrat que "hi ha qui s'estira els cabells", el PP portava aquest model al programa del 2012, i "ara en reneguen per competir amb Vox.

Malgrat que ja havia transcendit, Sánchez ha anunciat al Comitè Federal que al pròxim Congrés de Sevilla optarà a la reelecció com a secretari general del PSOE. També ha demanat "noves idees i ambició" a la militància de cara a aquesta cita, per demostrar, ha dit, que el partit va "dos passos per davant del govern d'Espanya".

Illa remarca que la solidaritat en el nou finançament "no està en dubte"

Després de la intervenció de Sánchez, ha estat el torn delprimer secretari del PSC Salvador Illa, que s'estrenava com president de la Generalitat. Illa s'ha defensat de les crítiques pel model de finançament i remarcat que la solidaritat financera "no s'ha posat, no es posa ni es posarà en dubte" per part del PSC i ha defensat que l'Estat està millor avui que fa set anys i ha agraït el suport dels socialistes durant els anys del procés.

Durant la seva intervenció, el president ha assegurat que el seu projecte passa per un "autogovern fort" en què s'inscriu l'acord de finançament però també una “implicació” en la millora d'Espanya en una Europa d'horitzó federal. "Catalunya no només no marxa, sinó que torna", ha declarat.

El socialista català ha expressat un suport "explícit" i "sense fissures" a Pedro Sánchez, tant pel que ha fet com de cara al congrés que la formació celebrarà a la tardor. Illa ha afirmat que si avui pot dir que Espanya està millor és gràcies a les polítiques i el lideratge del president espanyol. Per a Illa, el seu lideratge ha estat "clar, net, sincer, directe, trencador a vegades, decidit, transformador i no conformista". A més, ha assegurat que sense la seva acció política segurament ell no seria president de la Generalitat.

Page incendia el Comitè Federal

Aquesta ambició i idees no tenen unanimitat dins el partit. Diversos líders territorials s'han mostrat crítics, cap més que el president de Castella la Manxa, Emiliano García-Page, que ha incendiat el Comitè. Page ha desafiat Sánchez demanant-li una còpia de l'acord amb ERC sobre finançament per "verificar" que el que diu ERC "no és exactament" el que avala el PSOE. Al socialista li crida l'atenció que no s'hagi fet públic l'acord signat i ha lamentat que el que explica Esquerra del text és "molt més egoista que socialista".

Entre les seves crítiques, ha afirmat que el PSOE no ha de tenir com a propòsit mantenir el govern si això passa per un "xec en blanc per jugar amb els valors i principis del PSOE".  "No es poden posar cap per avall tots els consensos territorials per tenir governs i ministeris", ha manifestat. En aquest sentit, ha defensat que Espanya ja és un estat federal, tot i que ha reconegut que es pot millorar. Així, ha afirmat que fa anys que demana una llei d'harmonització fiscal.