Sánchez recupera l'impuls del català a Europa com a gest cap a l'independentisme

El líder del PSOE assegura que "Espanya també parla" en la llengua de Catalunya, però l'oferta no convenç ERC: "Compliu i acabeu la feina; així, no"

Pedro Sánchez, al Congrés.
Pedro Sánchez, al Congrés. | Congrés
16 d'agost del 2023
Actualitzat a les 14:35h
"Espanya parla en castellà, però també parla en català, en gallec i en euskera", ha assenyalat aquest dimecres Pedro Sánchez, líder del PSOE i president en funcions del govern espanyol, en una compareixença davant dels diputats socialistes prèvia a la constitució, aquest dijous, del Congrés dels Diputats. "Impulsarem el seu ús [de les llengües cooficials] a les institucions comunitàries", ha remarcat, en referència a la seva etapa -ja en vigor- com a president de torn de la Unió Europea (UE). Un gest cap a l'independentisme en les hores prèvies a la constitució de la mesa, que el PSOE vol que presideixi Francina Armengol. La seva tria, però, depèn d'ERC i especialment de Junts, amb Carles Puigdemont al capdavant.

Sánchez ha assenyalat que Armengol és "dialogant" i "de fortes conviccions". Puigdemont, en tot cas, ja ha advertit que calen "fets comprovables" abans de "comprometre el vot", un missatge que s'ha de posar en el context de les converses d'última hora que s'estan produint. La partida es juga en múltiples bandes, també amb Coalició Canària i el PNB, que podria tenir un lloc a la mesa del Congrés amb l'aval de la resta de formacions nacionalistes.