Sánchez, sobre el referèndum: «Mai seguiré ni l'exemple ni el camí de Cameron»

El president espanyol emplaça ERC i el PDECat a rebutjar públicament la via unilateral si volen resultar creïbles

12 de desembre de 2018, 13:52
Actualitzat: 14:10h
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, aquest dimecres al Congrés
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, aquest dimecres al Congrés | ACN
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha tornat a rebutjar per enèsima vegada la celebració d'un referèndum d'autodeterminació a Catalunya. En una setmana en què des d'ERC s'ha reivindicat la via escocesa, Sánchez ha respost que no avalarà tampoc aquest camí. "Mai seguiré ni l'exemple ni el camí del senyor Cameron", ha etzibat durant el torn de rèplica al Congrés, on ha afegit que el Regne Unit està vivint ara les "conseqüències d'una conducta i una decisió irresponsable". 

Sánchez ha recordat tant a ERC com el PDECat que l'independentisme no ha obtingut la majoria social en cap elecció. Tampoc als comicis del 21-D, on no van superar el 48% del suport. És per aquest motiu, ha dit, que no es pot "imposar" el camí de la independència per la via unilateral que denuncia que defensa Quim Torra. De fet, ha emplaçat als portaveus d'ERC i del PDECat, Joan Tardà i Carles Campuzano, ha rebutjar aquest dimecres al Congrés des del faristol la via unilateral.

Primer, un pacte entre catalans

"Estan disposats a renunciar a la via unilateral? Si ho diuen aquí, aleshores creuré de debò que l'independentisme que representen vostès vol resoldre els problemes de Catalunya i no enquistar-los", ha plantejat el president, que ha defensat que és "legítim" defensar la independència però dins de la Constitució i de l'Estatut.  

Si bé el PSOE rebutja el referèndum per resoldre el conflicte amb Catalunya, Sánchez ha instat l'independentisme a aconseguir un pacte de les formacions catalanes que aplegui un 75% del suport. Aleshores, ha dit, es treballarà per buscar amb el govern espanyol una fórmula que "agregui" la majoria de la societat catalana i que no es redueixi a la dicotomia independència sí o no. Segons Sánchez, això passa per l'autogovern, l'autonomia i l'Estatut.

Sánchez ha reiterat que el dia 21 el consell de ministres es reunirà a Barcelona i que aquell dia està disposat a parlar amb el Govern sobre qüestions com la millora del finançament de la llei de dependència o revertir retallades. El que no farà, ha dit, és "polititzar la justícia" demanant canvis en la situació d'empresonament dels processats per l'1-O.

La "benzina" de PP i Ciutadans

En el torn de rèplica, Sánchez ha aprofitat per carregar contra PP i Ciutadans. "Al conflicte català nosaltres hi tirem aigua i vostès benzina", ha dit el president espanyol, que davant les peticions d'aplicació d'un nou 155 ha afirmat que cal tenir sempre en compte el principi de "proporcionalitat". Oblidant aquest principi, ha dit, no fan més que "donar vots" a l'extrema dreta de Vox. 

De fet, Sánchez ha interpel·lat directament Pablo Casado i Albert Rivera quan li ha demanat si pensa governar a la Junta d'Andalusia amb el suport de Vox. Al líder de Cs li ha demanat que respongui si està en contra del dret a l'avortament i de la llei de gènere. "Vostè no combat amb arguments la ultradreta, sinó que l'abraça", ha etzibat. Si bé Rivera ha dit que el seu projecte és fer fora Sánchez de la Moncloa, el president li ha respost que quan arribin les eleccions Ciutadans només serà capaç de mobilitzar l'Espanya "caduca i rància".