El Senat tomba la reforma que beneficia els presos d'ETA, però el Congrés tindrà l'última paraula

El text no rebaixa penes i és una transposició de la legislació europea, però el PP l'ha aprofitat per generar un enèsim episodi de desgast contra el govern espanyol

El Senat, aquest dilluns.
El Senat, aquest dilluns. | Francisco Sánchez / Europa Press
14 d'octubre de 2024, 14:46
Actualitzat: 14:55h

La majoria absoluta del PP al Senat ha tombat la reforma legal per als presos d'ETA, però aquesta continuarà ara el seu tràmit després d'una setmana en què els populars n'han fet una batalla. Amb aquesta reforma, diversos presos podrien convalidar les seves penes amb les ja complertes en presons de l'estranger.

Un cop tombada al Senat, la llei torna ara al Congrés on podrà ser aprovada definitivament, tal com ho avala un informe dels lletrats de la cambra alta, que estableix que si al Senat es rebutja un text, encara que no hagi estat modificat a través d'esmenes, és vetat i retornat al Congrés per a la seva aprovació definitiva. 

"Un rebuig del text al Senat per majoria absoluta, sense haver-se presentat veto ni esmenes, és un cas inèdit", reconeix el text de la secretària general del Senat, que apunta que "davant la falta de precedents i a la vista de l'assenyalat per la sentència del Tribunal Constitucional 97/2002, pot considerar-se de conformitat amb l'article 106.1 del reglament del Senat, com un veto, donant lloc, per consegüent, a la tornada del text al Congrés".

El text no rebaixa penes i és una transposició de la legislació europea. Però el tema afecta de ple la columna vertebral del discurs del PP perquè els conservadors van votar a favor del projecte en la comissió de Justícia. La setmana passada, al ple del Congrés, es van viure forts moments de tensió entre populars i socialistes. El president del PP, Alberto Núñez Feijóo, va demanar disculpes i va admetre "l'error", però tot seguit va escometre amb ira contra el president del govern espanyol, Pedro Sánchez Sánchez. ETA torna al primer pla de la mà d'un PP trasbalsat pels seus propis errors.   

Aquest dilluns, la norma ha comptat amb el vot en contra al Senat dels 144 senadors del PP, així com de Vox i UPN, mentre que el PSOE, ERC, EH Bildu, PNB, Junts i la resta dels seus socis parlamentaris han votat a favor. Segons aquesta interpretació de la presidència del Senat, la reforma legal no es publicarà en el BOE directament al no haver-se modificat el text durant la seva tramitació en la cambra alta, com es creia en un primer moment, i es retornarà al Congrés perquè aixequi aquest veto.

Precisament aquesta ha estat la principal polèmica, ja que la unanimitat del Congrés va aprovar aquesta reforma legal, tant en el ple com en comissió, i PP i Vox no van reaccionar al Senat fins que l'Associació de Víctimes del Terrorisme (AVT) va alertar que podria beneficiar a fins a 44 presos d'ETA. Tot i els intents dels populars per frenar-ho, doncs, continua el seu curs.