Sense canvi a la llei mordassa: el desacord d'ERC i Bildu amb el govern espanyol tomba la reforma

Les discrepàncies sobre l'ús de pilotes de goma fa inviable la tramitació parlamentària; es mantindrà vigent el text del PP després que PSOE i Unides Podem no hagin acceptat les esmenes de les dues formacions

Mossos davant de la comissaria de la policia nacional de la via Laietana.
Mossos davant de la comissaria de la policia nacional de la via Laietana. | Pau Venteo / EP
14 de març del 2023
Actualitzat a les 18:41h
La reforma de la llei mordassa ha embarrancat. El desacord d'ERC i Bildu amb el govern espanyol -amb la prohibició de les pilotes de goma com a principal discrepància- ha tombat la revisió del text del PP, que continuarà vigent. El PSOE i Unides Podem necessitaven l'abstenció de dos grups a la comissió d'Interior per facilitar la tramitació parlamentària de la reforma, però no s'ha produït cap entesa. Tant el republicans com Bildu havien registrat conjuntament quatre esmenes transaccionals amb modificacions del text per mostrar voluntat d'entesa.

"Els textos pretenen ser un últim intent d'acord perquè la reforma sigui una autèntica derogació dels aspectes més lesius per als drets fonamentals i que van ser introduïts pel PP l'any 2015", havien escrit en un comunicat les dues formacions. El principal obstacle era l'ús de les pilotes de goma -ERC i Bildu les volien prohibir i el Ministeri d'Interior no ho volien avalar-, però també hi havia falta d'entesa amb les devolucions en calent i algunes qüestions relacionades amb la desobediència davant de l'autoritat.

En roda de premsa aquest dimarts al matí, el líder dels republicans a Madrid, Gabriel Rufián, ha reiterat que no donaran suport a la reforma mentre continuï permetent "apallissar gent a la frontera", o "treure un ull". "Això havia de desaparèixer [de la llei] i no desapareix. Per tant, no hi donem suport", ha sentenciat. S'ha expressat de manera similar la dirigent de Bildu Mertxe Aizpurua, que ha assegurat que no seran "còmplices" de mantenir la mordassa: "No a una reforma descafeïnada", ha reblat. 
 

Podem acusa el PSOE

El PSOE i Unides Podem només tenien garantit el suport del PNB. Per això necessitaven com a mínim la complicitat de dos grups minoritaris. El PP, Vox i Ciutadans ja havien deixat clar que votaven en contra de la reforma. Aquest dimarts al matí la líder de Podem i ministra de Drets Socials, Ione Belarra, havia demanat que es posposés la comissió fins que hi hagués una possibilitat d'acord, i ha criticat el PSOE, a qui ha responsabilitzat del xoc amb els aliats.

A diferència de Belarra i de Pablo Echenique, el líder del grup parlamentari d'Unides Podem, Jaume Asens, no ha carregat contra el PSOE sinó que ha dirigit les crítiques a ERC i Bildu en un missatge a Twitter: "El PSOE no va tan lluny com ho hauria de fer però, després d'arribar a 40 acords, que ERC i Bildú s'aixequin de la taula i votin amb la dreta mantenir la llei mordassa del PP és una decepció".

Esmenes transaccionals d'ERC i Bildu per a la llei mordassa by Naciodigital on Scribd