El Suprem imputa per primera vegada en democràcia un fiscal general de l'Estat

Álvaro García Ortiz, investigat per revelació de secrets, defensa la seva actuació en el cas de la parella d'Ayuso, descarta dimitir i convoca la Junta de Fiscals mentre el govern espanyol li dona "suport total"

El fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, en una imatge d'arxiu
El fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, en una imatge d'arxiu | Eduardo Parra / Europa Press
16 d'octubre de 2024, 09:40
Actualitzat: 18:40h

La sala penal del Tribunal Suprem (TS) ha obert una causa penal contra el fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, per un presumpte delicte de revelació de secrets del qual l'ha acusat la parella de la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, en relació amb la difusió de dades relatives a una investigació sobre frau tributari i falsedat documental. És una mesura inèdita, ja que és la primera vegada en democràcia que s'imputa el cap del Ministeri Públic. El tribunal també s'ha declarat competent per investigar la fiscal en cap de Madrid, Pilar Rodríguez Fernández. L'instructor de la causa serà el magistrat Ángel Luis Hurtado. El moviment de la sala que presideix Manuel Marchena obre una crisi institucional sense precedents a l'Estat.

La tinenta fiscal del Suprem, María Ángeles Sánchez-Conde, es va mostrar en contra que l'alt tribunal investigués García Ortiz en entendre que els fets no eren "constitutius de delicte", per la qual cosa va demanar "arxivar les actuacions". Però el Suprem ha diferit del criteri de la Fiscalia en estudiar l'exposició raonada que el juliol passat va elevar el Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) després de rebre la querella que la parella de Díaz Ayuso, Alberto González Amador, va presentar contra el fiscal general de l'Estat per revelació de secrets.

En concret, González Amador va portar als tribunals la difusió d'una nota informativa en què la Fiscalia de Madrid informava de l'encreuament de correus electrònics entre el seu advocat i el fiscal Julián Salto pel suposat frau fiscal pel qual se l'investiga. García Ortiz va assumir la responsabilitat d'aquest comunicat. El TSJM va considerar que la difusió de la nota no es corresponia amb l'"al·legada finalitat que apunta el Ministeri Fiscal" -desmentir una notícia enganyosa-, perquè, a parer seu, "a part d'excedir en el contingut que apareix divulgat a la premsa, suposa la divulgació de dades i informació que no pot ser revelada a tercers".

La Fiscalia, en canvi, va defensar que "donar a conèixer la cronologia dels fets i dels correus electrònics era especialment necessari per al Ministeri Fiscal, ja que en alterar diversos mitjans de comunicació la seva ordre temporal es pretenia confondre l'opinió pública en variar radicalment el paper de la Fiscalia tant en les diligències d'investigació com en la seva relació amb la representació de l'investigat González Amador". El Ministeri Públic va insistir que "cap extrem dels continguts en la nota informativa" era "desconegut" quan es va fer pública. "Això permet afirmar que ens trobem davant d'una conducta innòcua, mancada d'antijuricitat material, donada la seva nul·la lesivitat", va al·legar.

García Ortiz descarta dimitir i el govern espanyol li dona "suport total"

Unes hores després de conèixer-se la seva imputació, el fiscal general de l'Estat ha fet públic un comunicat on ha descartat dimitir i ha convocat per a aquest dijous una reunió de la Junta de Fiscals de Sala i del Consell Fiscal per informar sobre aquesta decisió i "proporcionar les explicacions oportunes". El fiscal ha reconegut que la investigació que s'ha obert contra ell és inèdita a l'Estat i obliga a una "profunda reflexió sobre els fets que la motiven, les circumstàncies que l'envolten i les conseqüències que pot generar no només en la futura actuació del Ministeri Fiscal, sinó en tota la justícia espanyola".

En tot cas, ha defensat la seva actuació en la difusió de la nota de premsa en què desmuntava les afirmacions que va donar la defensa de la parella d'Ayuso sobre un oferiment d'un acord que no va existir. García Ortiz també ha recordat que l'ordenament jurídic atribueix a la Fiscalia la funció d'informar de les qüestions rellevants per garantir el dret a la ciutadania a rebre una informació verídica, "i més en un cas com aquest on es difonien falsedats que comprometien la imatge de la institució i de diversos dels seus integrants".

En aquest sentit, ha afirmat que la condició d'investigat permetrà que pugui exercir plenament el seu dret a la defensa", i ha sostingut que la seva continuïtat al càrrec és "el més prudent per a la institució a curt i mitjà termini". Per això, ha anunciat "la seva intenció de continuar exercint" les seves responsabilitats. "Soc conscient de la repercussió pública de la notícia, i no desconec l'afectació que suposarà en la tasca dels fiscals del nostre país", ha afirmat, "però és precisament la ponderació d'aquestes circumstàncies el que em persuadeix de continuar exercint plenament" les atribucions legals. Per la seva banda, el govern espanyol ha tancat files amb García Ortiz i li ha mostrat el seu "suport total" en la seva tasca com a fiscal general de l'Estat. En una intervenció des del Congrés dels Diputats, el ministre de la Presidència, Relacions amb les Corts i Justícia, Félix Bolaños, ha considerat que "l'únic que ha fet és explicar la veritat i desmentir una notícia falsa" i ha conclòs que tot plegat quedarà en "no res".