El TC anul·la les condemnes de Chaves i Griñán pel cas ERO d'Andalusia

La sentència compta amb els vots particulars dels quatre magistrats de l'ala conservadora: Ricardo Enríquez, Enrique Arnaldo, César Tolosa i Concepción Espejel

Els expresidents andalusos Manuel Chaves i José Antonio Griñán, dos dels noms més importants del cas dels ERO
Els expresidents andalusos Manuel Chaves i José Antonio Griñán, dos dels noms més importants del cas dels ERO | Europa Press
Redacció
16 de juliol de 2024, 13:52
Actualitzat: 14:18h

El Tribunal Constitucional ha exonerat els expresidents socialistes de la Junta d'Andalusia, José Antonio Griñán i Manuel Chaves, anys després de la seva condemna pel finançament dels expedients de regulació d'ocupació (ERO) fraudulents amb càrrec als fons autonòmics. A Griñán, els magistrats li perdonen tota la malversació per la qual va ser condemnat a sis anys de presó. En el cas de Chaves, se l'exonera part de la prevaricació per la qual va ser condemnat a nou anys d'inhabilitació.

Malgrat que Griñán va ser condemnat a pena de presó, l'ingrés va quedar suspès pel càncer que pateix. En exonerar-lo del delicte de malversació, el Constitucional allunya la possibilitat que l'expresident andalús ingressi en un centre penitenciari. Com en els casos anteriors relatius als ERO, la votació s'ha tancat amb set vots a favor i quatre en contra. La sentència compta amb els vots particulars dels quatre magistrats de l'ala conservadora: Ricardo Enríquez, Enrique Arnaldo, César Tolosa i Concepción Espejel.

Com en altres sentències dels ERO, el tribunal esborra la malversació en considerar que es va vulnerar el dret de Griñán a la presumpció d'innocència en no precisar-se en les sentències condemnatòries en quina mesura va participar en els fets que se li atribueixen. Respecte al delicte de prevaricació pel qual també va ser condemnat en concurs medial amb el de malversació, el tribunal insisteix que l'elaboració dels avantprojectes de llei i la seva aprovació com a projectes de llei pel Parlament d'Andalusia no pot ser constitutiu d'un delicte de prevaricació.