Trias s'acomiada de Barcelona: «Fa temps que vaig decidir que no seria el Biden»

L'exalcalde convergent posa fi a una darrera etapa a l'Ajuntament marcada per una victòria a les eleccions que va quedar amargada per l'alternativa de Collboni, amb qui ha lamentat no haver pogut formar govern tampoc: "Ho he intentat de totes les maneres"

Xavier Trias, el dia del seu comiat a l'Ajuntament de Barc"Melona
Xavier Trias, el dia del seu comiat a l'Ajuntament de Barc"Melona | Hugo Fernández
26 de juliol del 2024
Actualitzat a les 16:45h

"Malgrat moment difícils tant al govern com a l'oposició, he estat feliç". Amb aquesta sentència Xavier Trias ha posat fi a una extensa carrera política. També ha estat l'adeu definitiu a l'ajuntament que un dia va governar. Diverses veus li han demanat que allargués la seva etapa municipal, ha advertit, però ell tenia la decisió presa. "Fa molt de temps qu vaig decidir que no seria el Biden", ha comentat en el seu darrer parlament. Ha evitat el to predominant dels retrets -i ha assegurat que avui no diria "que us bombin"- però ha volgut defensar també la seva parcel·la després d'haver quedat apartat de l'alcaldia. "Per aliances estranyes que encara avui se'm fan difícils d'entendre. Això em fa dubtar de la política", ha deixat anar.

Aquest divendres, el consell plenari del consistori ha segellat el comiat a un convergent que mai no ha renegat del llegat del seu espai polític, malgrat el desmantellament de CiU. I que tampoc no ha perdut l'atracció popular. L'any 2015 va perdre un mà a mà electoral contra Ada Colau per 17.000 vots, i vuit anys més tard se'n va refer, exactament per la mateixa diferència de suports populars. Malgrat això, la seva última etapa a l'Ajuntament de Barcelona ha quedat marcada per la impossibilitat d'aconseguir l'alcaldia malgrat guanyar a les urnes. Una operació política de Jaume Collboni -amb el suport de comuns i PP- el va apartar a l'últim moment de la possibilitat de governar.

Després, malgrat les converses entre juntaires i socialistes, mai no s'ha arribat a concretar un acord sociovergent a la capital catalana. Trias no ha volgut acomiadar-se sense mencionar aquesta realitat, assenyalant el PSC. "No es vol i no s'ha volgut la nostra col·laboració a dins del govern. Ho he intentat de totes les maneres", ha reblat. També 

La cerimònia política ha comptat amb la presència de figures rellevants de Junts, com Jordi Turull, Laura Borràs, Josep Rull, però també d'altres institucions com Òmnium Cultural, en el cas de Xavier Antich, o de la Sindicatura de Greuges de Barcelona, David Bondia. No ha passat desapercebut i durant el seu torn de paraula, Trias ha agraït la presència dels quadres del partit. També s'ha dirigit als cap de files de la resta de partits i ha mencionat alguns noms de pes durant la seva trajectòria, entre els quals ha volgut destacar Jordi Portabella o Ernest Maragall, els dos d'ERC. Ha agraït a Collboni "les formes" i també s'ha dirigit a la líder de Barcelona en Comú. "M'està passant una cosa que comença a ser perillosa, que començo a tenir simpatia i afecte per la senyora Colau", ha rematat.

Pel que fa al futur del seu grup, Trias ha deixat els deures fets. Sempre ha vist Jordi Martí com la seva mà dreta i aspirant a successor i ara, de moment, així serà. El fins ara portaveu del grup municipal es quedarà la presidència de Junts a l'Ajuntament. Neus Munté passarà a ser la número dos del dia a dia polític. El gran debat a mig termini, però, continua obert. El lideratge juntaire al consistori encara no està resolt, de cara als pròxims anys. Especialment, si es mira a les eleccions municipals del 2027.