Un grup d'eurodiputats viatja a Catalunya per «analitzar» la immersió lingüística: què busquen i qui són?

Fins a 12 persones acompanyades per l'europarlamentària del PP, Dolors Montserrat es reuniran amb peticionaris i acudiran a dos centres educatius del Baix Llobregat

Infants a l'entrada d'un centre educatiu
Infants a l'entrada d'un centre educatiu | Hugo Fernández
Nació
15 de desembre del 2023
Actualitzat el 20 de desembre a les 21:36h
Una delegació de 12 eurodiputats de la Comissió de Peticions del Parlament Europeu (PE) farà una visita d'informació a Catalunya des del pròxim dilluns fins al dimecres per analitzar el model d'immersió lingüística en dues escoles del Baix Llobregat. Durant la seva estada, es reuniran amb peticionaris, representants de famílies, professorat, associacions, societat civil, membres de la judicatura i autoritats.

Aquesta visita d'informació s'organitza per donar seguiment a les diferents peticions rebudes i debatudes per la comissió parlamentària sobre la immersió lingüística al país, com la petició 0858/2017 d'Assemblea per una Escola Bilingüe (AEB) sobre l'impacte de la immersió en català a l'escola per a les famílies nouvingudes. També hi ha dues peticions particulars, la 0650/2022 sobre les mesures cautelars judicials relatives a l'educació en castellà a Catalunya, i la 0826/2022 sobre el "suposat incompliment de l'administració catalana de permetre l'educació en castellà a les escoles".

Els membres oficials del viatge són Yana Toom (Renew Europe, Estònia) que és la presidenta de la delegació; Peter Jahr (PPE, Alemanya); Jaroslaw Dubte (PPE, Polònia); Kosma Zlotowski (ECR, Polònia); Virginie Joron (ANEU, França) i Maria Angela Danzi (NI, Itàlia). A més a més, la presidenta de la comissió de Peticions i europarlamentària del PP, Dolors Montserrat, els acompanyarà juntament amb altres europarlamentaris espanyols com ara Rosa Estaràs (PP), Maite Pagazaurtundúa (Renew Europe), Diana Riba (Verds/ALE) i Jorge Buxadé (ECR).

La visita d'informació començarà el dilluns a les 16:00 de la tarda amb reunions amb els tres peticionaris, representants de famílies i professorat a l'Oficina del PE a Barcelona. El dimarts al matí la delegació es reunirà amb membres de la judicatura i visitarà els dos centres educatius del Baix Llobregat. No han transcendit noms, però sí que sabem que un té una "plena immersió lingüística" i a l'altre s'aplica el 25% de classes en castellà a un dels grups. A la tarda, els eurodiputats es reuniran amb associacions, societat civil i amb representants de les autoritats catalanes.

La consellera d'Educació de la Generalitat, Anna Simó, ha qualificat aquest dimecres al Parlament de "demencial" la missió d'europarlamentaris, encara que ha assegurat que es reunirà amb ells. Simó també ha criticat que es parli de la missió com si "anés a fer les Amèriques per veure la maleïda immersió" i ha assegurat que, en el seu moment, van intentar traslladar-los una llista d'escoles on s'aplica la immersió. Alhora, ha lamentat que els eurodiputats visitaran un centre d'educació especial i un institut: "Jo no sé quina immersió lingüística volen veure en un centre d'educació especial i en un institut de secundària".