Unes 700 persones participaran a Tàstum, el primer fòrum agroalimentari de Catalunya

Publicat el 24 de març de 2008 a les 07:59
 
Acompanyat de dos dels cuiners que participaran en aquesta demostració, Joan Roca i Nando Jubany, i de la mare d'aquest últim, Elena Herms, Llena ha qualificat el fòrum com una 'posada en valor' del sector agroalimentari.
 
Joan Roca ha explicat que fer aquest 'tàndem' entre cuiners i les seves mares servirà per explicar d'on han sortit els cuiners de la restauració catalana. Roca s'ha mostrat il·lusionat pel fet que la seva mare, Montserrat Fontanet, pugui participar d'aquest moment 'tal dolç' que està vivint la gastronomia catalana, i ha afegit que aquesta cuina catalana cada cop més està fent-se amb 'els productes d'aquí', perquè els agricultors i ramaders han 'pres consciència' de la qualitat que han de donar als seus productes.
 
En el cas de Joan Roca, els seus pares tenien un restaurant, Can Roca (Girona), i ell va començar a cuinar allà amb la seva família. Després es va formar a l'Escola d'Hostaleria i Turisme de Girona, i va passar per restaurants com Bulli, El Racó de Can Fabes, Georges Blanc (França) i La Galvia (Mèxic). Actualment treballa al Celler de Can Roca, juntament amb els seus germans Josep i Jordi. Acaben d'inaugurar un nou local i Joan Roca, a part d'haver guanyat diversos premis, està considerat el número 11 del món per 'Restaurants Magazine 2007'.
 
Nando Jubany ha explicat que la seva mare, que també tenia un restaurant, cuinava a casa sempre molt ràpid per poder anar a treballar, però que tot i així el menjar era bo. La seva mare, Elena, ha destacat també aquesta forma de cuinar per manca de temps. Nando Jubany treballa a Can Jubany (Calldetenes), que és el resultat de tres generacions de cuiners iniciada per l'avi Nandu, el 1940.
 
Jubany va inclinar-se cap els fogons gràcies a la seva mare i la seva tieta, i va començar a treballar als 10 anys a les cuines de la Masia de Monistrol de Calders. Als 18 anys va entrar a l'Urbisol com a responsable de cuina, i va compaginar el seu aprenentatge a diferents cuines de l'Estat. Fa uns 10 anys Nandu i la seva esposa van obrir Can Jubany, on tenen una estrella Michelin. A part d'aquest restaurant, té d'altres i està preparant un multiespai gastronòmic a Barcelona, a la Fàbrica Moritz.
 
Pel que fa al tercer cuiner, Oriol Rovira, de l'Hotel Rural Els Casals (Sagàs) i la seva mare, Maria Dolors Prat, que no han pogut assistir a l'acte d'aquest dijous, cal esmentar que Rovira es va formar a l'escola Joviat de Manresa i explota integralment la masia familiar (hort, corral, porcs, estable). És el màxim exemple de gastronomia en cercle tancat, és a dir, amb la traçabilitat total del producte gràcies al fet que tots els productes fets per la família es proposen al restaurant. Té el Premi Cuiner Jove de l'Acadèmia Catalana de Gastronomia i el 2007 va aconseguir la seva primera estrella Michelin.
 
A part d'aquesta demostració de cuina, el fòrum comptarà amb una taula rodona sobre tendències alimentàries i dieta mediterrània, un sopar on es podran tastar els plats cuinats per cuiners i mares, i el lliurament dels Premis Tàstum de la Generalitat de Catalunya. Es donaran Diplomes dels gremis de mestres artesans alimentaris i premis Tàstum al Jove Artesà alimentari, a la Innovació Agrària, a la Innovació Agroindustrial, a la Vinya, a l'Enoturisme, a la Difusió, i un premi Tàstum Especial del jurat.  (Sònia González //ACN)