El model descentralitzat de l'Escola Comarcal de Música, en qüestió

Arnau Urgell
11 d'octubre del 2011
Dos-cents alumnes van participar al concert de final de curs.
Dos-cents alumnes van participar al concert de final de curs. | CCR
Concert de final de curs de l'Escola Comarcal de Música a Campdevànol. Foto: CCR

Nou cop contra el projecte de l'Escola Comarcal de Música, si més no en el seu model descentralitzat. L'Ajuntament de Camprodon ha decidit tancar la seva seu amb el curs començat. La decisió se suma a la presa fa poques setmanes per Campdevànol per considerar-ho inassumible. D'aquesta manera, l'Escola Comarcal es queda amb només tres seus: Ripoll, Sant Joan i Planoles.

Esteve Pujol, alcalde de Camprodon, justifica la decisió com la necessitat de “racionalitzar la despesa”. Actualment la seu tenia 15 alumnes, set de Camprodon i vuit de la resta de la vall, una xifra inferior a la dels darrers anys. Aquest fet provoca, segons Pujol, que malgrat l'arribada de subvencions del Govern enguany la quota hauria pujat uns 1.000 euros anuals. L'alternativa passa per enviar els alumnes a Sant Joan de les Abadesses amb el cost de transport gratuït. “Això suposarà que les famílies paguin la mateixa quantitat” afegeix.

La decisió encara no ha estat formalment comunicada al Consell Comarcal segons fonts de la institució. En aquest sentit, una de les decisions pendents és què passarà fins a final d'any. L'alcalde de Camprodon no descarta cap possibilitat, mantenir les classes a la sala de la Cooperativa o fer-les ja a Sant Joan, i recorda que la decisió només depèn de la direcció de l'Escola Comarcal.

Un model agosarat?

La decisió de Camprodon i de Campdevànol posa sobre la taula si la decisió d'optar per un model descentralitzat de l'Escola de Música va ser “agosarat”. Esteve Pujol ho nega i considera que les prespectives eren bones però la situació ha canviat. “Ara hi ha menys alumnes i patim una crisi, i segurament la crisi també fa reduir el nombre d'alumnes” justifica.

Des de Campdevànol es va defensar la decisió assegurant que “no es veia cap via de sostenibilitat”. En aquest sentit, la regidora d'Ensenyament, Montse Portabella, va afirmar que es deuen 15.600 euros dels dos darrers cursos i que enguany, malgrat la subvenció, l'aportació municipal hauria estat de 6.000 o 10.000 euros més. En canvi, el PSC a l'oposició s'oposa frontalment a la mesura mentre ERC, al govern, va expressar en un ple la necessitat de buscar una alternativa.

En canvi, l'Ajuntament de Planoles ha decidit continuar amb el projecte. “Mantenim el servei si més no aquest any” explica l'alcaldessa Eva Salmeron que ho considera una qüestió “prioritària”.  “És una llàstima que el què semblava una aposta comarcal s'estigui perdent” afegeix. La seu planolenca té quatre alumnes, tres del municipi i una de Toses.