La pluja que no arriba

En tot el juliol només s'han registrat entre 6 i 15 litres arreu de la comarca

Arnau Urgell
30 de juliol del 2012
Una vaca pasturant per una feixa ben esgrogueïda per la sequera.
Una vaca pasturant per una feixa ben esgrogueïda per la sequera. | Arnau Urgell
Una vaca pasturant per una feixa ben esgrogueïda per la sequera. Foto: Arnau Urgell

De nou, aquest cap de setmana s'ha tancat sense pluja. Les previsions indicaven que per dissabte la probabilitat que plogués era alta mentre que per diumenge una mica menys. A l'hora de la veritat ni una gota. De fet, des del diumenge 5 de juliol -quan van caure entre 2 i 11 litres al Ripollès- no hi hagut cap tipus de precipitació míninament significatives. Entre el dijous i divendres passat es van recollir algunes dècimes de litres malgrat que va caure més fang que aigua.

Tot plegat ha suposat que el risc d'incendi hagi anat a l'alça i que bona part dels dies hagi tingut un nivell "alt" sobretot al sud de la comarca. La caiguda de les temperatures d'aquest cap de setmana ha rebaixat el risc fins a "moderat" excepte a l'extrem nord-est. Es preveu que els propers dies els termòmetres tornin a pujar i, per tant, el risc pot repuntar.

Un juliol molt sec

En tot el juliol només ha plogut dos dies i va ser a principi de mes. El dilluns 1 es van registrar entre 2 i 10 litres, en unes precipitacions concentrades al nord de la comarca. Quatre dies més tard les pluges es van repetir (entre 0,5 i 11 litres) però van beneficiar la meitat sud.

De fet, en tot el mes cap localitat ha passat dels 15 litres. A Sant Pau de Segúries se n'han acumulat 14,7; a Ripoll 11,5; a Núria 11,1 mentre que a observatoris que acostumen a ser molt plujosos com Planoles o Molló no han passat dels 7,4 i els 6,7 litres, respectivament. La situació és pitjor a Ribes de Freser on només han caigut 6,4 litres.

En tot el juny la situació no va ser massa millor. Només es van registrar dos episodis de pluja: el diumenge 3 de juny i entre l'11 i el 12 de juny (en aquest darrer cas es va allargar unes poques hores de la matinada del 13). Això sí, el primer episodi va ser especialment generós a la Vall de Camprodon on va deixar 33 litres tant a Llanars com a Molló (en aquest municipi la dada només va augmentar fins als 38 litres al cap del mes). A la resta de la comarca, els registres mensuals només van ser importants a Sant Pau de Segúries (37,4) i a Sant Joan de les Abadesses (28,4) mentre que a la resta de la comarca no van passar dels 20 litres i en el cas de Núria es van quedar als 11,4.

Les conseqüències de la sequera incipient, que de fet se suma a la patida a l'hivern (considerat el més sec en, com a mínim, sis dècades) ha provocat que ajuntaments com Vallfogona hagin fet una crida a moderar el consum d'aigua per evitar mals majors. També es nota al paisatge amb zones de pastura esgrogueïdes i rieres i torrents que queden sense aigua.

Un torrent absolutament assecat. Foto: Arnau Urgell

La sequera esgrogueix el paisatge i asseca els torrents. Foto: Arnau Urgell