A continuació va tenir lloc una taula rodona amb Francesc Rovira, Restaurant Fonda Xesc de Gombrèn, Toni Sala, Fonda Sala d'Olot, Les Cuines de la Vall de Camprodon, Joselina Soldevila, Associació d'Hostaleria del Ripollès, Valentí Garcia, Associació d'Hostaleria del Ripollès i Josep Mª Núñes, biòleg i micòleg. Josep Mª Núñez afirmava que el Ripollès és un territori molt ric en bolets i que hi ha molta tradició d'anar a buscar bolets i de cuinar-los. Una tradició que s'estén al llarg de tot l'any, no tan sols ara a la tardor. Núñez també va explicar que els bolets són uns productes alimentaris molt baixos en proteïnes i contenen pocs greixos, i que és per aquest motiu que s'utilitzen sobretot com acompanyament de plats.
Amb la xerrada i la taula rodona, quedava palès, de la mà de productors i restauradors, que el xai del Ripollès és una raça que s'està perdent i cada vegada són menys els ramaders que la tenen.
Parts com ara el coll de xai, els menuts, pota i tripa o el cap de xai, ja no es venen, no es compren i no es cuinen. A les carnisseries ja no s'hi troben aquestes parts del xai, la gent per tant no ho compra i tampoc no ho cuina. Són plats que requereixen la seva elaboració i temps i la gent cada vegada dedica menys estona als fogons. Són productes molt concrets i no hi ha una cultura gastronòmica al darrera. Els hàbits alimentaris s'estan transformant .
Es va arribar a la conclusió que els restaurants s'haurien de plantejar de reintroduir totes aquestes parts del xai que actualment no es cuinen i no es mengen. De la mateixa manera també s'haurien de replantejar de cuinar el xai de formes diferents a les que ja són més habituals (a la brasa, etc).
Una manera de començar a recuperar aquests plats tradicionals que ja no es cuinen va ser a través dels tastets de cloenda que es van oferir al finalitzar la taula rodona a la seixantena de persones assistents a l'acte.
Els cuiners van ser Valentí Garcia, Joselina Soldevila, Francesc Rovira, Ramon Ferrer i cuiners de l'Aula d'Hostlaeria del Ripollès i l'IES Abat Oliba de Ripoll. I com a pastissers Josep Selva i també l'Aula d'Hostaleria del Ripollès i l'IES Abat Oliba de Ripoll.
Els restaurants que participen en aquest Mes Culinari del Bolet i el Xai del Ripollès són:





















De cara a l'any vinent, es vol aconseguir que encara hi participin més restauradors i més productors.