La Generalitat planteja la mobilitat sostenible per reduir el soroll a les ciutats

El 28% de la població està exposada a nivells superiors als objectius de qualitat acústica durant el dia | Sabadell acull aquests dies el congrés Acusti.cat

Sessió inaugural de l'Acusti.cat
Sessió inaugural de l'Acusti.cat | Juanma Peláez
Redacció
28 d'abril del 2016
Actualitzat a les 16:31h
La Generalitat treballa perquè els nivells màxims baixin de determinats contaminants per sota del valor límit que demana la Unió Europea. Així ho ha expressat la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, a la sessió inaugural de la primera edició del Congrés d'Acústica de Catalunya, Acusti.cat.

El recinte de Fira Sabadell acull aquests dies el congrés, que promou el departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya. Més de 90 ponents, 25 entitats vinculades al sector i una representació de 280 professionals participen en el plantejament públic de reptes i dilemes per millorar la contaminació acústica a les ciutats. 

"Tenim per davant un gran repte, que és la mobilitat sostenible", ha assegurat Subirà en la sessió d'obertura del congrés. Segons l’estudi a què fa referència, corresponent a aglomeracions urbanes de més de tres milions de persones, el 28% de la població està exposada a nivells superiors als objectius de qualitat acústica durant el dia i el 40% durant la nit.
 
L’actual Pla d’actuació per a la millora de la qualitat de l’aire, horitzó 2020 conté diferents mesures que també reduiran la contaminació acústica, ja que les actuacions centrades en la mobilitat permetran reduir el trànsit i, per tant, el soroll que genera.
 

Un expositor de l'Acusti.cat. Foto: Juanma Peláez



Un congrés amb efectes pràctics

"El congrés és una excel·lent iniciativa amb vocació de concentrar tots els sectors implicats en la problemàtica del soroll ambiental en un fòrum de debat", ha destacat la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat. Coincidint amb la celebració del Dia internacional de la sensibilització envers la contaminació acústica, que se celebra el darrer dimecres del mes d’abril, s’han presentat els resultats de l’estudi sobre la població exposada a set aglomeracions supramunicipals de Catalunya, en què es determina que la principal font de soroll és el trànsit.
 
"Un dels motors que ens mouen és fer compatible les noves formes de vida amb la tranquil·litat que necessita la ciutadania per viure, hem de reflexionar com construïm l’espai públic perquè totes les activitats siguin compatibles amb el benestar de la gent", ha afegit l'alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez.