L'atenció social es rebaixa a Sabadell quan es deixen enrere els mesos més durs de la Covid

De la necessitat de cobrir alimentació i higiene s'ha passat a la manca d'habitatge

S'estabilitza la resposta a l'alimentació i la higiene
S'estabilitza la resposta a l'alimentació i la higiene | Adrià Costa
Marta Ordóñez
07 de febrer del 2023
La incidència de la Covid-19 va clarament a la baixa, i amb afectacions molt lleus entre la majoria d'infectats, quan fa més de dos anys que es va començar a distribuir la vacuna. Havent deixat els mesos més durs de la pandèmia enrere, també s'està traduint en els serveis socials de Sabadell, amb un 2,8% menys d'expedients.

En total, el 2022 va tancar amb 12.392 persones o famílies ateses, quan aquesta xifra el 2019 era lleugerament superior, amb 12.751. I en els mesos més crus del coronavirus es va assolir el pic, arribant a atendre 13.450 casos. “Hem vist que la necessitat més extrema ha reculat gràcies a les millores salarials i l'efecte dels ERTOs”, ha explicat el regidor d'Acció Social, Eloi Cortés.

Tot i així, Cortés ha advertit que els que s'han quedat a les llistes, tenen més necessitats que abans. Això vol dir que si per cada atenció es feien, abans de l'esclat de la pandèmia, 3,97 intervencions diferents de mitjana, ara en són 4,92. L'habitatge ha passat a ser la demanda per donar resposta entre les famílies vulnerables.

En aquest sentit, Cortés ha destacat que la meitat de la partida per a prestacions urgents -2,5 milions d'euros- van ser per aquesta matèria. De fet, des de 2018 ha estat així, excepte els primers mesos de convivència amb la Covid quan es va haver de doblar les prestacions d'alimentació bàsica.

"Creixement sostingut"  
Creu Roja Sabadell també ha coincidit en aquest anàlisi i és que en els darrers anys ha detectat "un creixement sostingut dels col·lectius que atenem” a totes les àrees: infància, sensellarisme, programa d'aliments, immigrants i refugiats. "Cada vegada més, la pobresa s'ha d'atendre des de diferents prismes”, ha assenyalat.

L'entitat humanitària va impulsar fa gairebé sis mesos un pla directe com a rèplica a la situació actual, més enllà dels efectes del coronavirus, al de l'esclat de la guerra Ucraïna. “Atenem persones que encara no s'han pogut vincular als serveis socials i que necessiten un suport extraordinari per la seva situació d'extrema vulnerabilitat”, ha indicat.