​L'Estat reclama als Amics de l'Òpera de Sabadell 400.000 euros d'IVA

Es tracta dels imports corresponents a l'IVA de les seves actuacions des de 2013 | L’entitat assegura que totes les declaracions es van fer correctament i d’acord amb la Llei i adverteixen del sotrac econòmic que els suposarà

Redacció
22 de febrer del 2018
Le nozze de Figaro, dels Amics de l'Òpera.
Le nozze de Figaro, dels Amics de l'Òpera. | Dr. Xavier Gondolbeu
L’Associació Amics de l’Òpera de Sabadell (AAOS) denuncia que l’Estat, a través d’Hisenda, els reclama una suma propera als 400.000 euros en concepte de l’IVA cobrat pels espectacles fets des de l’any 2013. L’entitat assegura que l’impost es va cobrar i declarar correctament d’acord amb la normativa vigent, però que un canvi al 2013, que apunten que se’ls va comunicar tard, obligava a no incloure l’impost en les factures emeses als teatres i centres on van actuar. Per aquest motiu l’entitat ha recorregut la decisió i hagut de sol·licitar un préstec, fet que eleva la despesa a vora els 600.000 euros.

L’entitat va néixer l’any 1982, i des dels seus inicis ha assumit les seves responsabilitats amb Hisenda, segons explica la seva presidenta i fundadora, la soprano Mirna Lacambra. “Hem fet tota la vida el que s’havia de fer legalment amb Hisenda, totes les factures que hem cobrat als teatres on hem anat a fer les funcions, les hem fet com legalment s’havien de fer, amb IVA, i ho hem declarat”, apunta.

Tot i això, assegura que l’Estat va aplicar un canvi que eximia les associacions sense ànim de lucre a fer factures amb aquest impost, una modificació que no els va ser transmès, motiu pel qual van seguir reflectint-lo en les seves factures. “Això ens ho van avisar dos o tres anys més tard, i ens demanen que hem de retornar l’IVA cobrat als teatres per les representacions que hem fet els anys 2013, 2014, 2015, 2016 i part del 2017, és un cop molt fort per a nosaltres”, destaca.

La xifra s’eleva al voltant dels 400.000 euros, però el fet de no disposar d’aquesta quantitat ha dut l’associació a demanar un préstec al Banc Sabadell, fet que, comptant les comissions i altres despeses derivades, eleva el cost al voltant dels 600.000 euros. “És un desgavell important per a nosaltres”, adverteix Lacambra, que treballen per trobar un tercer que els doni suport econòmic per afrontar la despesa extra que els suposa el retorn de l’IVA. No obstant, Lacambra avança que ja han recorregut la decisió, a l’espera de tenir resposta.

Suma de forces amb l'OSV

Per fer front a l’ensopegada econòmica, Lacambra ha anunciat que l’AAOS unirà forces amb l’Orquestra Simfònica del Vallès (OSV), entitat que la mateixa AAOS va crear l’any 1987 i que al 1988 es va independitzar com a entitat diferenciada. “Ara ens unim de nou per fer un sol projecte que pot donar un fruit important perquè hi hagi més col·laboració, és una unió permanent, farem un sol pack, segurament en forma de fundació perquè aquest projecte sigui dels més importants”, assenyala.

Les converses ja es van començar a encaminar fa uns tres mesos, i ara quedarien els serrells per tancar el projecte comú que uneix dues de les entitats culturals més importants del país.