Un moviment social alerta del perill a l'hora de creuar el carrer a Sabadell

La iniciativa ha nascut al voltant de l'escola Enric Casassas, on estudiava un nen que al novembre va morir atropellat en creuar el carrer

Pas de vianants amb el dibuix a terra
Pas de vianants amb el dibuix a terra | Juanma Peláez
26 de març del 2018
Actualitzat a les 10:01h
Era un dia normal del passat mes de novembre quan en Roger, un nen de 5 anys alumne de l'escola Enric Casassas de Sabadell, anava del col·legi a casa per dinar. Al creuar el carrer, però, a l'alçada de la cruïlla entre els carrers Concepció i Indústria, un cotxe el va atropellar. El petit, de només 5 anys, moria, trencant una família.

Ara, el seu entorn s'ha posat en marxa per reivindicar el perill que suposa creuar el carrer a Sabadell, però no només a la ciutat. Diverses persones, de manera anònima, han fet aparèixer als passos de vianants propers a l'escola un dibuix pintat a terra, on es pot veure dos nens agafats de la mà, un senyal d'alerta per prendre consciència de la importància de no badar a l'hora de creuar els passos de zebra, sobretot perquè no sabem mai què poden fer els conductors.

"Hi hem donat moltes voltes, el millor que et pot passar és que es difongui el missatge". És en Jordi Canudas, pare d'en Roger i marit de la Vanesa, que aquesta passada setmana escrivia un article d'opinió a NacióSabadell explicant com se sent quan amb el seu altre fill, l'Àlex, es veu en la quotidiana situació d'haver de creuar e carrer, després del que va passar ara fa gairebé cinc mesos.
 

La pintada a terra. Foto: Juanma Peláez


Canudas és molt conscient que en una ciutat com la nostra és difícil garantir la seguretat al carrer en un espai on vianants i vehicles conviuen de manera inevitable. "Tots som part de tot, tots anem en cotxe, a peu, amb fills els que en tenen, i entre tots hem creat aquest discurs de bàndols de conductors i vianants", lamenta Canudas, que de manera molt serena reflexiona sobre la realitat de la ciutat de Sabadell.

Amb tot, des de fa uns dies han començat a aparèixer aquestes pintades a terra o es veuen els nens. "Són els meus dos fills, en Roger i l'Àlex, algú va agafar una fotografia que els vaig fer i la va convertir en aquesta imatge", explica Cànudas, que assegura que ha vist la pintada més enllà de l'entorn proper de l'escola, fet que l'omple de satisfacció: "Estaria bé que es convertís en un símbol més enllà de la zona i fins i tot de la ciutat", assegura.

Tot plegat, amb un objectiu molt senzill, a la vegada que sincer: que cap família torni a passar per la situació que ells han passat. I per això, tots hi hem de posar el nostre gra de sorra: els vianants mirant abans de creuar, els ciclistes parant atenció a cada moviment que fem, o els conductors quan s'apropen a les cruïlles. Si tothom fa el que toca, minimitzarem les possibilitats de patir pèrdues innecessàries i doloroses.
 

La pintada, davant l'escola Enric Casassas. Foto: Juanma Peláez