Un canvi de CiU a última hora frustra la creació de la plaça de l'1 d'Octubre a Sabadell

El grup municipal s’ha desdit de la moció compartida amb Crida, ERC i els dos regidors no adscrits

27 de setembre del 2018
Actualitzat el 28 de setembre a les 8:29h
La plaça d'Antoni Llonch, a Sabadell
La plaça d'Antoni Llonch, a Sabadell | Albert Hernàndez
El ple municipal de Sabadell ha viscut aquest dijous una situació gens prevista. Contra tot pronòstic, la moció que impulsaven Crida, ERC, CiU i els regidors no adscrits Lluís Monge i Carles Bosch per impulsar la creació de la plaça 1 d’Octubre en substitució de la plaça d’Antoni Llonch a Sabadell no ha prosperat, un cop CiU s’ha fet enrere de la proposta inicial. En el seu lloc, han plantejat un canvi per ampliar la base de suport al plantejament.

El portaveu de CiU, Carles Rossinyol, ha anunciat el canvi de parer en el seu torn, trencant totes les travesses, que fins poques hores abans del ple situaven la creació de la plaça en el pla de la realitat. “Hem detectat que no genera el consens necessari en el conjunt de persones que van participar en l’1-O, i aquests dubtes fan que fem una proposta de redactat alternatiu, crear un grup de treball dels regidors i entitats que hi mostrin interès per crear la plaça”, ha assenyalat. De fet, l’alcalde, Maties Serracant, ha dubtat sobre el tems que calia dedicar-li a CiU un cop s’havia desdit de donar suport a la moció que havia impulsat.

Han estat Glòria Rubio (Crida per Sabadell) i Juli Fernàndez (ERC) qui han atribuït el canvi d’opinió a una “trucada” que hauria rebut Rossinyol. “No he rebut una trucada, n’he rebut moltes”, ha respost Rossinyol, assegurant que és, precisament la falta de consens percebuda la que els ha dut a fer-se enrere.

Contundent s’ha mostrat Fernàndez, adreçant-se a tots els regidors de CiU, Unitat pel Canvi i Guanyem Sabadell: “Tots compartim que som demòcrates, republicans, que l’1-O hi érem, que la vostra gent i la nostra, la gent demòcrata i republicana d’aquesta ciutat, hi era, gent a qui representeu, perquè aquesta moció el que cerca és que hi hagi un reconeixement cap aquesta gent, no si es va guanyar o perdre”, ha expressat.

També contundent ha estat el regidor Miquel Soler (Guanyem Sabadell): “Vam ser el 20-D defensant una casa i sabem el que és que t’arrosseguin i que et trepitgi la policia, i vaig veure la dignitat en els ulls de la gent que va ser al Nostra Llar, i vam ser en els barris on era difícil que hi haguessin urnes”, ha expressat. En aquest sentit, ha renyat el regidor del PP, Esteban Gesa, per atribuir-se el sentiment únic dels que se senten catalans i espanyols: “A vostès no els preocupa sortir en una manifestació amb nois amb anderes del pollastre”, li ha etzibat. Pel seu cantó, Joan Berlanga (Unitat pel Canvi), ha considerat que la moció era “precipitada”, motiu que els ha dut a declinar votar-hi a favor.

L’oposició ha tret punta de la situació, posant de manifest la falta de consens entre els promotors de la iniciativa. “És el primer cop que veig que un partit proposant s’absté en la moció”, ha dit en to sorneguer Gesa. Al seu torn, Adrián Hernández (Cs) ha considerat que una decisió d’aquestes característiques no s’hauria de regir per un moment polític concret, mentre que Josep Ayuso (PSC) ha considerat que l’1-O no hi ha “res a celebrar”.

Finalment, la moció ha rebut els vots a favor d’ERC, Crida per Sabadell, els dos regidors no adscrits i la regidora de CiU Sílvia Renom. Una suma innecessària que torna a deixar al calaix la iniciativa per dedicar un espai a Sabadell dedicat a l’1-O.