Acord per destinar el 30% dels nous pisos de Barcelona a habitatge protegit

Colau afirma que és una mesura "històrica" que "posa les persones al davant dels interessos especulatius d'uns pocs"

Entitats en defensa del dret de l'habitatge i regidors de Barcelona
Entitats en defensa del dret de l'habitatge i regidors de Barcelona | ACN
Redacció
19 de setembre del 2018
Actualitzat a les 19:12h
Barcelona ha aprovat provisionalment aquest dimecres la modificació del Pla General Metropolità que obligarà els promotors immobiliaris a reservar el 30% del volum edificable dels immobles de nova construcció o de grans rehabilitacions a habitatge protegit. La mesura, que ha prosperat a la comissió d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, va ser aprovada inicialment al juny i continua endavant després que hagi aconseguit els vots a favor del govern de BComú i d'ERC, el PSC i els regidors no adscrits Gerard Ardanuy (Demòcrates) i Juanjo Puigcorbé. El PDECat, Cs i la CUP han fet reserva de vot, de manera que no es posicionaran fins al ple del 28 de setembre.

Unes hores abans del debat, l'alcaldessa, Ada Colau, ha qualificat la mesura "d'històrica" i ha remarcat que "s'ha perdut la por" a "posar les persones al davant dels interessos especulatius d'uns pocs". Un cop superat el tràmit de la comissió d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat aquest dimecres a la tarda, la mesura es votarà en el ple d'aquest setembre i després es portarà a la Subcomissió d'Urbanisme de la Generalitat per ser aprovada definitivament.

El consistori calcula que la mesura ajuda a augmentar el parc d'habitatge assequible en uns 334 pisos nous cada any, que és el 30% dels 1.114 pisos nous construïts cada any del 2008 a 2016 en sòl urbà consolidat de la ciutat, la qual cosa comportarà que més del 50% dels habitatges nous assequibles se situïn a barris cèntrics, que és on es necessita més VPO i on es fa més palesa la gentrificació i expulsió dels veïns.

"L'habitatge és un dret, no una mercaderia", segons Colau, que ha assegurat que aquesta eina servirà per canviar les regles del joc, i ha instat que altres institucions se sumin a aquesta mesura per introduir la corresponsabilitat del sector privat en matèria d'habitatge i instar a complir una funció social.

En una compareixença conjunta de les promotores de la mesura –FAVB, Sindicat de Llogaters, Pah, Observatori DESC i Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible (ABTS)-, la presidenta de la Favb, Ana Menéndez, ha assegurat que la mesura "no és una moció dels 21 regidors que l'aprovaran, sinó una mesura de les cinc entitats", i la portaveu de la PAH, Lucía Delgado, ha esperat que la CUP estudiï la mesura i doni una resposta afirmativa en el ple del 28 de setembre.

Implicar els promotors privats

Es tracta d'una proposta ja prevista en la Llei d'urbanisme i en el Reglament que la desenvolupa, i la Llei del dret a l'habitatge català, que el consistori desenvoluparà de manera "innovadora" per implicar els promotors privats en el retorn social de la construcció d'habitatge.

En aquest sentit, el MPGM s'aplicarà a les noves llicències que es tramitin a partir de l'aprovació definitiva, excepte les que acreditin transaccions fetes –compra de solar- des de l'1 de juliol del 2016 fins a l'aprovació inicial, i tampoc no s'aplicarà la norma ni a les llicències sol·licitades abans de l'aprovació inicial ni a les sol·licitades abans de l'aprovació definitiva.

En declaracions a la premsa, el regidor del PSC Daniel Mòdol ha dit que donen suport a la mesura perquè estan convençuts que servirà per fer front a la crisi de l'habitatge. "No obstant això, no es pot amagar la mala gestió en polítiques d'habitatge de Colau durant aquest mandat", ha insistit, i ha dit que es decanta per una mesura realista i aplicable.
Arxivat a