Adverteixen de la quantitat d'insectes que pots arribar a menjar en un any sense adonar-te'n

Els experts assenyalen que no cal preocupar-se per sí es nociu per al nostre aparell digestiu, però és una proteïna extra "amb la qual no comptàvem"

Imatge d'uns insectes
Imatge d'uns insectes | ACN
Redacció
12 d'agost de 2024, 19:07

Els insectes formen part de la cultura gastronòmica de molts països, encara que la cuina occidental hagi estat sempre més reticent a fer-los servir. Ara bé, en les darreres dècades, i gràcies a la globalització dels gustos culinaris, especialment en grans ciutats, ens podem trobar plats o elaboracions fetes amb insectes sense cap mena de problema. Sense haver de marxar molt lluny per degustar-les. De manera voluntària, vaja. Ara bé, en certs indrets com a casa nostra ingerim insectes sense que ho sapiguem realment. 

Així ho ha explicat Javier Morallón a La Vanguardia. El professor de biologia i expert en tecnologia dels aliments ha assegurat que els deglutim "de manera rutinària" i en àpats quotidians. Per què? Ell assegura que "és gairebé impossible fer-los desaparèixer de les fruites, verdures" o altres aliments bàsics, com la farina. I especialment tota aquella agricultura ecològica que està més lliure de productes químics. 

En dur a terme l'agricultura en entorns que no són asèptics, la presència d'insectes s'intensifica. "Encara que no els veiem", assegura Morallón en un altre article a Diario Sur, els productes sorgits d'aquesta mena d'agricultura "tenen més insectes". Ho argumenta amb diferents dades, com les que ofereix l'FDA (l'administració dels Estats Units que gestiona medicaments, alimentació i drogues), que fa una espècie de classificació del límit d'insectes que poden contenir diversos aliments.

Aliments amb insectes

Per exemple: en el suc de taronja, per cada 227 mil·lilitres, pot haver-hi fins a cinc mosques de la fruita. Els espinacs congelats: per cada 100 grams de l'aliment, fins a 50 àcars, puces o erugues. Tot i això, Morallón deixa ben clar que totes aquestes quantitats no aixequen cap senyal d'alarma i no cal que preocupin a ningú. 

Adverteix que "el nostre sistema digestiu té molts mecanismes de defensa i aquests insectes solen estar en aliments processats amb tractaments tèrmics". Ara bé, és una proteïna extra amb la qual "no comptàvem amb ella" i moltes persones potser no tenien clar un dels elements de l'agricultura ecològica.