Amb la calidesa del Fogony

Publicat el 17 d’agost de 2011 a les 22:01
El vent que baixa fred i humit del nord als Pirineus fa un efecte curiós, el Fogony, en convertir-se en càlid i sec, arribant a fondre la neu. Amb aquest nom tan pallarès, Fogony, van batejar en José Rodríguez i la Zaraida Cotonat el seu restaurant l’any 1991 a Sort (Avinguda Generalitat, 45).

La Zaraida Cotonat és la xef del restaurant. És autodidacta en la cuina i això, segurament, li ha donat la gosadia que es necessita moltes vegades davant els fogons per tirar endavant nous plats, noves idees. El Fogony va obrir-se per servir, en un principi, només plats poc elaborats, tapes. Però, amb el temps, la Zaraida va anar agafant força i va atrevir-se amb coses més complicades. De fet, va assentar la seva carta en la cuina tradicional, en les receptes de sempre, encara que tenint molta cura dels ingredients. Un exemple és l’elecció de les carns que utilitza, ja que totes són ecològiques: vedella I.G.P. Girona, xai ecològic... A partir d’aquí, la xef de Sort ha construït una cuina absolutament personal i força original: galtes de vedella amb cacau, conguitos i carquinyolis, Peus de porc amb tòfona melanospòrum i gelat de ceba i bacó -un dels seus plats més famosos-, garrinet amb cítrics... Tot regat amb bons vins d’una extensa carta on hi ha representació d’un bon grapat de denominacions d'origen de tot l’Estat, encara que sovintegen els vins amb DO Costers del Segre.

El 2006 el restaurant Fogony va rebre la seva primera estrella Michelin. Això no va fer canviar, en absolut, el tarannà de l’establiment ni dels seus propietaris, encara que va donar una bona empenta al negoci i a la seva xef. El preu d’un bon àpat al Fogony no és baix. De fet, cal anar preparat per pagar més de 60 euros per persona. Com sempre, aquest tipus de cuina es fa valer i la qualitat de les matèries primeres utilitzades així com la seva elaboració encareixen el preu final. Si us podeu permetre aquest luxe, no us el deixeu perdre!

 Web del Fogony