El treball dels experts americans s'ha publicat a la revista The Jorunal of Nutrition i va seguir l'escala NOVA que determina quins són els aliments processats. L'escala diu que els aliments poden classificar-se en quatre grups: no processats, ingredients culinaris processats, aliments processats i aliments ultraprocessats.
El menú que van configurar els nutricionistes americans va agafar els productes de l'últim esglaó de l'escala NOVA i es va dissenyar per set dies i amb 2.000 calories. Van seleccionar els productes que tenien nivells menys baixos de grasses saturades i sucres afegits, i, al mateix temps, contenien suficients nutrients.
Quins aliments contenia el menú?
Cal dir que hi ha molts aliments que són rics en nutrients tot i el seu nivell de processament. Per exemple, el iogurt és una bona font de nutrients, tot i que té conservants i sucres afegits. El menú dissenyat pels experts americans estava compost d'un 80% de productes processats i va aconseguir una nota de 86 sobre 100 a l'Índex d'Alimentació Saludable.Per exemple, el primer dia del menú estava format per un esmorzar amb "burrito" amb clares d'ou líquides, formatge ratllat, mongetes enllaunades i un suc de taronja i llet ultrafiltrada sense greix. El dinar tenia un entrepà amb pa integral de paó, tomata, xampinyons amb patates fregides congelada i aigua amb gas. I el sopar contenia un plat d'arròs amb salmó congelat amb llimona i pebre acompanyat de sèsam maionesa, bròquil al vapor i llet ultrafiltrada.
Al final, treia la conclusió que és un repte categoritzar els aliments com "sense processar", "mínimament processats" o "ultraprocessats", igual que el fet d'advertir contra el consum de "tots" els aliments ultraprocessats.