Aquests són els aliments que més hidraten, ideals per a l'estiu

Més enllà de l'aigua, hi ha fruites, verdures i altres líquids que ajuden a suportar la calor i a mantenir a ratlla els nivells d'hidratació del cos en l'època de més calor de l'any

  • Felip VI s'ha reunit aquest dimarts amb Santiago Abascal en la ronda de consultes per a la investidura -
Publicat el 01 d’agost de 2022 a les 13:18
Actualitzat el 01 d’agost de 2022 a les 13:19
Tot i que s'ha acabat l'onada de calor, la xafogor i les altes temperatures persisteixen. Per això, si ja amb temperatures fredes és important mantenir-se hidratat, a l'estiu encara ho és més. En aquest sentit, és especialment rellevant en el cas de les persones de la tercera edat, que a mesura que fan anys, perden la sensació de set, tal com ha explicat la nutricionista Encarni Pérez a La Vanguardia. Així, com més grans ens fem, més crucial és incidir en la importància de beure aigua.

La hidratació, però, va més enllà d'ingerir líquid i és molt important, segons les expertes, no obsessionar-se amb beure molta aigua, ja que es pot desenvolupar una malaltia coneguda com a potomania. Més enllà de l'aigua, podem evitar un quadre de deshidratació amb determinats aliments. Te'ls expliquem.

[h3]Síndria[/h3]
La síndria i el meló són les fruites hidratants per excel·lència, amb un 95% i un 90% d'aigua, respectivament. A més a més, en el cas particular de la síndria parlem d'una fruita amb escassa aportació calòrica -té 20 calories per cada 100 grams- i és tan versàtil que es pot cuinar de maneres molt diverses.
 

Una bona idea per menjar síndria de forma diferent és fer-ne un batut i, si el que ve de gust és prendre-la com un granissat, és tan fàcil com congelar el líquid un cop el tinguem fet i llestos. Un altre dels avantatges de la síndria és que no necessita sucres afegits, d'una banda, perquè tota fruita té fructosa i, de l'altra, perquè en el seu cas, és molt dolça, motiu pel qual si se li afegeix més sucre, quedaria embafadora. Una altra versió interessant per menjar-la és barrejada amb les amanides i, de fet, hi ha persones que, fins i tot, s'atreveixen a passar-la per la graella i acompanyar-la de formatge.

[h3]Cogombre[/h3]
El cogombre té vitamines del grup B, àcid fòlic i minerals com el calci, el ferro i el zinc. Té, a més a més, al voltant d'un 95% d'aigua i a penes 11 calories per cada 100 grams, de manera que és un aliment ideal per menjar tot l'any, però especialment quan colla la calor.
 

Una manera original de menjar-lo és fer-ne rodanxes i afegir-les, juntament amb llimona, a una gerra d'aigua. Quan ho tinguem, ho deixem a la nevera. El fet d'afegir cogombre a la fórmula, a banda d'hidratar, també li donarà gust. Una altra manera de cuinar-lo és a mode de gaspatxo, una recepta típica de Múrcia que consisteix a col·locar en un bol d'aigua fresca un parell de gels, vinagre, oli, sal i orenga i, després, s'afegeix cogombre, tomàquet i ceba a trossets, sense triturar. Aquesta recepta és per menjar amb cullera, com una sopa, i a més a més d'hidratant, també és saborosa i gens calòrica.

[h3]Meló[/h3]
El meló, igual que la síndria, dona molt joc a l'hora de preparar-lo. Una opció és fer-ne un gelat casolà, frmula que, de fet, es podria fer amb qualsevol fruita. Per a aconseguir-lo, es congela una porció que, després, es bat amb iogur natural. Així, s'obté una textura cremosa que pot menjar-se a cullerades. Un cop ho tinguem, se li pot afegir fruits secs o llavors perquè el resultat sigui encara més complet i nutritiu.
 

[h3]Tomàquet[/h3]
El tomàquet és l'aliment estiuenc per excel·lència, conté almenys un 90% d'aigua, a banda de vitamina C, antioxidants i altres nutrients. Hi ha moltes maneres de cuinar-lo més enllà del típic pa amb tomàquet que, a casa nostra, es menja a tota hora i en qualsevol època de l'any. I més encara a l'estiu, en què és el moment d'estacionalitat de la fruita. Una de les maneres de menjar-la és fer-ne una sopa freda, estil gaspatxo o "salmorejo" amb hortalisses, pa, oli, vinagre i sal. Una altra manera de consumir tomàquet és barrejat amb amanides, ja siguin a l'estil caprese -només acompanyat de mozzarella- o amb enciam.
 

[h3]Pinya[/h3]
La pinya és un "superaliment", ja que a banda d'hidratant i nutritiva, ajuda a fer la digestió. Les expertes diuen que és la fruita ideal per compensar els sobreesforços, quelcom molt habitual a les èpoques d'estiu, quan se sol abusar de l'alcohol i el menjar ràpid. Una bona i interessant manera de menjar-la és combinada amb el kefir, un fermentat "fantàstic" que també contribueix a restaurar la flora.
 

[h3]Te o infusions[/h3]
Els tes i altres infusions fredes acompanyades de gel són ideals per hidratar-se a l'estiu. A més a més, segons les especialistes són una bona alternativa a les canyes, que tenen calories i alcohol. Per a elles, algunes infusions diürètiques, com la dent de lleó o la cua de cavall, també són ideals per a prendre amb gel en aquestes dates, ja que a banda d'aportar hidratació actuen contra la retenció de líquids, més acusada quan apreta la calor.
 

[plantillavirals]