La Direcció General d'Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia -depenent de la Generalitat de Catalunya- treballa perquè el pernil serrà produït al país sigui una Indicació Geogràfica Protegida (IGP) a Europa. Aquesta és l'alternativa amb la qual ha donat el Govern per a desmarcar-se de la IGP que vol impulsar l'executiu espanyol per a tot l'Estat, incloses les illes.
El gener, el ministeri d'Agricultura va aprovar tirar endavant aquesta distinció, però des d'aleshores, ha rebut fortes crítiques del sector carni, quelcom que podria fer que el govern liderat per Pedro Sánchez fes marxa enrere. Actualment, a l'Estat hi ha dues IGP de pernil serrà -de porc blanc-, una és a Serón (Almeria) i l'altra a Trevélez (Granada).
En canvi, a casa nostra, la iniciativa de la Generalitat compta, a priori, amb el suport del sector, representat per la Federació Empresarial de Carns i Indústries Càrnies (FECIC). Contràriament a l'espanyola, la IGP catalana es delimitaria a una vintena de comarques "per raons històriques", són les següents: Alt Urgell, Alta Ribagorça, Anoia, BerguedaÌ€, Bages, Cerdanya, Garrigues, Garrotxa, GironeÌ€s, Noguera, Osona, Pallars SobiraÌ€, Pallars JussaÌ€, Pla de l’Estany, Pla d’Urgell, RipolleÌ€s, Segarra, SegriaÌ€, Selva, SolsoneÌ€s, Urgell, Vall d’Aran, ValleÌ€s Oriental i ValleÌ€s Occidental. Tot el proceÌs de fabricacioÌ, des de l’entrega de la mateÌ€ria primera a l’empresa fins a la curacioÌ total del pernil i el seu llescat s'haurà de fer en aquest aÌ€mbit geograÌ€fic perquè sigui considerat de la IGP.
El Govern també ha establert un mètode específic de preparació i curació del pernil perquè s'inclogui dins de la distinció. "La IGP Pernil CerretaÌ€ vincula el producte amb la zona geograÌ€fica, basant-se en la reputacioÌ histoÌ€rica, en la climatologia de la zona, en el saber fer transmeÌ€s durant generacions de pares a fills a les matances del porc tradicionals i en l’ofici de cansalader d’aquesta zona i, en les formes especiÌfiques de consum".
Per a la Generalitat, el pernil salat és un element important de la gastronomia catalana, un fet que "queda paleÌ€s en la fusta d’embotits, en la qual sol tenir preseÌ€ncia el pernil, i en el pa amb tomaÌ€quet i pernil, que eÌs una de les propostes gastronoÌ€miques meÌs conegudes de Catalunya". Aquí podreu llegir el futur plec de condicions que l'executiu català ha fet públic perquè el pernil serrat es consideri d'IGP catalana.
No obstant això, de moment, tant la IGP catalana com l'estatal són només projectes i, en cas que prosperin, qui tindrà l'última paraula serà la Comissió Europea.
[plantillavirals]
Catalunya crearà una Indicació Geogràfica Protegida pròpia de pernil serrà
La Generalitat dona llum verda a l'aprovació d'aquesta IGP, que distingirà el producte produït en territori català del de la resta de l'Estat

- Pernil serrà -
- EP
ARA A PORTADA
-
Les excel·lents previsions per als bolets reobren el debat sobre la massificació del bosc Pere Fontanals | Arnau Urgell i Vidal
-
-
Illa i Pradales fan pinya perquè l'oficialitat del català i el basc a Europa «sigui una realitat» Redacció
-
-
ERC activa el rellotge perquè el PSOE avali la delegació de l'IRPF a la Generalitat Lluís Girona Boffi
Publicat el 24 de juliol de 2022 a les 18:23
Et pot interessar
-
Societat El temps del cap de setmana del 20 i 21 de setembre: avís per intensitat de pluja a tot el país
-
Societat L'edat mitjana del donant de medul·la òssia a Catalunya són els 27 anys
-
Societat La discriminació contra el col·lectiu LGTBI+ es triplica en els últims deu anys a Catalunya
-
Societat El TSJC avala l'eutanàsia d'una jove catalana però permet al seu pare seguir-hi recorrent en contra
-
Societat El Meteocat activa l'avís de perill per pluja a tot Catalunya
-
Societat Collboni defensa que «no hi cap ni un turista més» a Barcelona